Clicky


Park-Line Aqua levert walstroomsysteem binnenvaarthavens

Park-Line Aqua levert walstroomsysteem binnenvaarthavens
31-12-2020 11:34 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Park-Line Aqua levert het uniforme walstroomsysteem voor zowel binnenvaart als riviercruise voor Havenbedrijf Rotterdam, North Sea Ports, Drechtsteden, Havenbedrijf Antwerpen en de Vlaamse Waterweg. Het Amsterdamse bedrijf won de Europese aanbesteding die Havenbedrijf Rotterdam was gestart namens al deze ‘Walstroompartijen’.

Een uniform walstroomsysteem is bevorderlijk voor het gebruikersgemak en stimuleert het gebruik van walstroom, een voorziening die stilliggende schepen van stroom voorziet. Dankzij walstroom is het voor de schippers mogelijk om zonder uitstoot (via een generator of hoofdmotor) maximaal van hun voorzieningen aan boord gebruik te kunnen maken.

De aanbesteding past in het beleid van de ‘Walstroompartijen’ om de havengebieden in Nederland en België in balans te ontwikkelen. Dat betekent dat niet alleen geïnvesteerd wordt in economie, maar ook in verbetering van leefbaarheid en milieu. Duurzaamheid is daarbij het sleutelwoord. Gezamenlijk proberen overheden en bedrijfsleven meer te vervoeren over water en per trein in plaats van over de weg. Ook het beperken van uitstoot van CO2, stikstofoxide en fijnstof staat hoog op de agenda.

De gezamenlijke doelstellingen hebben geleid tot een gezamenlijke aanpak waarbij het aanbod van walstroom zo eenvoudig en betrouwbaar mogelijk wordt gefaciliteerd. Het gaat daarbij primair om de levering en facturatie van de elektriciteit via walstroomkasten en de dienstverlening bij storingen aan scheepszijde. Ook de levering van het drinkwater aan de schepen verloopt via dit systeem. De walstroompartijen hebben het mogelijk gemaakt dat ook andere havens kunnen aansluiten bij dit systeem. Inmiddels is dat ook gebeurd.

Park-line Aqua (voorheen onderdeel van de Parkmobile Group) is een gebruikers-, service- en betalingsplatform voor de maritieme en logistieke sector. De focus van de dienstverlening richt zich op verduurzaming en digitalisering met als doel om een uniform platform (marktplaats) te creëren met maar één factuur per maand over alle afzonderlijke gebieden. De diensten zijn nu operationeel in meer dan 50 havens/gemeenten en ruim 1800 punten in Nederland en België en varieert van walstroom tot aan het innen van havengeld.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE