Clicky


Groen licht voor weginspecteurs op de N201

Groen licht voor weginspecteurs op de N201
03-12-2020 19:09 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

UTRECHT - Hoe sneller de weg na een ongeval weer vrij en veilig is, hoe beter. Daarom voert Goedopweg een pilot uit op de N201 in de provincie Utrecht. Via een app op hun diensttelefoon kunnen weginspecteurs van de provincie Utrecht voorrang aanvragen bij de slimme verkeerslichten op de N201. De verkeerslichten worden vervolgens op groen gezet zodat de weginspecteurs sneller bij een calamiteit zijn om assistentie te verlenen.

Slimme verkeerslichten

Langs de N201 in Utrecht staan zogeheten iVRI’s, ofwel intelligente Verkeersregelinstallaties. Deze slimme verkeerslichten kunnen met elkaar communiceren, aankomend verkeer herkennen en inspelen op de actuele verkeersdrukte. Een uitgekiende regeling op maat draagt niet alleen bij aan een betere doorstroming en verkeersveiligheid maar is ook goed voor het milieu en de leefbaarheid. Want als (vracht)auto’s minder vaak hoeven te stoppen en hoeven op te trekken, vermindert de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast.

Sneller ter plaatse

De nieuwste toepassing met de slimme verkeerslichten is het faciliteren van voorrang voor weginspecteurs bij een calamiteit. Via de app WISMeister van Be-Mobile, kunnen de weginspecteurs bij calamiteiten ‘absolute prioriteit’ aanvragen bij alle slimme verkeerslichten langs de N201. Wanneer een weginspecteur met prioriteit nadert, springt het verkeerslicht tijdig op groen. Op die manier kunnen ze sneller ter plaatse zijn om assistentie te verlenen bij incidenten zoals ongelukken en pechgevallen, waarbij de weg moet worden vrijgemaakt en het verkeer geregeld. In de toekomst wordt deze techniek zelfs volledig in het voertuig geïntegreerd. Dan is een aparte app niet meer nodig.

Eén druk op de knop

Weginspecteur Marco Brons van de provincie Utrecht reageert enthousiast: “Met ‘prioriteit aan’ zijn we sneller ter plaatse. Bovendien rijd je met minder stress naar de locatie van het incident.”

Evaluatie en landelijke uitrol

Tijdens de proefperiode zijn de aanrijtijden verzameld en is de app geëvalueerd. De app voldoet aan de verwachtingen en levert de weginspecteurs naast een gemiddelde reistijdwinst van 15 procent, een vermindering van maar liefst 71 procent op het aantal stopmomenten op. De uitkomsten van de proef zijn waardevol voor de landelijke uitrol van intelligente verkeerslichten. Onderzocht wordt in hoeverre deze toepassing kan worden uitgebreid naar andere slimme verkeerslichten in de regio Midden-Nederland.

In de regio Utrecht zijn inmiddels 40 verkeerslichten omgebouwd tot intelligente verkeerslichten. Het ombouwen van nog eens 60 verkeerslichten staat voor 2020 en 2021 op de planning. Deze techniek wordt ontwikkeld via Talking Traffic en is een belangrijke opstap in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Groen licht voor fietsers

Slimme verkeerslichten communiceren niet alleen met gemotoriseerd verkeer, maar ook met fietsers die een ‘connected device’ hebben. Via een app detecteren de slimme verkeerslichten de fietser, zodat deze sneller groen licht krijgt. Momenteel worden slimme verkeerslichten voor fietsers getest op het kruispunt Pythagoraslaan-Archimedeslaan in het Utrechtse kantorenpark Rijnsweerd.

Goedopweg

Goedopweg streeft ernaar om een gezonde, duurzame, bereikbare en leefbare regio Utrecht te houden, ondanks de groei in de komende jaren. Dit realiseren we door het stimuleren van minder reizen, op andere tijden reizen en met andere vervoermiddelen reizen.

In Goedopweg wordt samengewerkt door de gemeenten Utrecht en Amersfoort, de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat Midden-Nederland en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.