Clicky


Alex Helmer timmert met Scania aan de weg

Alex Helmer timmert met Scania aan de weg
01-12-2020 11:55 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

BREDA - Alex Helmer B.V., gespecialiseerd in sloop-, grond-, riolerings- en verhardingswerken, nam onlangs vijf nieuwe Scania’s in gebruik. Twee jaar geleden verscheen de eerste Scania in het wagenpark van het Bredaase bedrijf en die beviel zo goed dat de Scania-dealer in Roosendaal nogmaals werd uitgenodigd. Het resultaat is dat er sinds deze zomer drie stuks drieassige trekkers, een 8x4*4 en een 10x4*6 kipper in de bekende rood-witte kleuren rondrijden. Directeur Alex Helmer: “Ook deze bevielen zo goed dat we in januari alweer de zevende Scania afgeleverd krijgen.”

“Het is nu negen uur ’s ochtends en de eerste jongens komen nu terug van de nachtploeg,” legt Alex de activiteit op de thuisbasis uit. Voor een bedrijf dat veel ondersteunend werk doet in de wegenbouw zijn de nachten en de weekenden belangrijk in het werkschema. “De nachtploeg is bezig geweest met het frezen en asfalteren tijdens een klus ergens in het land. Wij werken van Groningen tot Vlissingen. Overal in het land kan men onze wagens aantreffen.”

45 jaar geleden startte vader Helmer het bedrijf. Van origine was hij stratenmaker en had vaak grote ploegen aan het werk. In 1986 verscheen de eerste vrachtwagen in het familiebedrijf, want ook moeder werkte volop mee. In de loop der tijd verschoof het accent van het bedrijf steeds meer naar de logistieke kant en werd het wagenpark verder uitgebreid. De laatste jaren neemt Alex steeds meer werk in het bedrijf over. Men rijdt zowel in opdracht van anderen als voor de eigen activiteiten met een wagenpark dat 20 voertuigen telt.

Uiteraard komt ook corona kort ter sprake wanneer we het over de activiteiten hebben. “We mogen zeker niet klagen,” vertelt Alex. “Maar het werk is wel veel wisselvalliger geworden. Voor een deel van het wagenpark weet ik de ene dag niet waar ze de volgende dag ingezet gaan worden. Dat was daarvoor wel anders.” Maar erg lang wil Alex hier niet bij stil staan en vooruit kijken.

Hoewel brandstofverbruik niet de hoogste prioriteit heeft bij de inzet van zijn voertuigen houdt het bedrijf het wel nauwgezet in de gaten. “Kijk, onze werkzaamheden zijn zo divers dat het vrijwel niet te doen is om alle trucks met elkaar te vergelijken. Desondanks valt het mij iedere keer weer op wanneer ik de kilometrages en de brandstofbonnen onder ogen krijg dat die Scania’s toch wel erg zuinig met de brandstof omgaan. Alle voertuigen zijn connected en ik krijg iedere week een mooie uitdraai van de prestaties, maar onze eigen administratie werkt wat dat betreft net zo goed.”

De voertuigen zijn bij Scania Roosendaal in een full-service reparatie- en onderhoudscontract ondergebracht. “Ik vind het belangrijk dat er met mijn leveranciers een goede relatie is. Dat heb ik bijvoorbeeld ook met onze carrosseriebouwer. Alle kippers en opleggers zijn van Ruizeveld en dat is niet toevallig. Men begrijpt daar onze business. Wij hebben specialistisch materiaal en als er iets stilvalt dan moet er geschakeld worden want ik kan niet altijd zomaar even een vervangend voertuig inzetten. Bij Scania Roosendaal begrijpen ze dat en dat geeft vertrouwen. Het is niet voor niets dat we in januari weer een Scania geleverd krijgen.”

Alle Scania’s zijn uitgerust met de zuinige 13-liter 500 pk scr-only motor en de comfortabele R-cabine. Deze biedt een comfortabele werkplek en een uitstekend zicht rondom. De kippers zijn tevens voorzien van een gestuurde naloopas. Dit zorgt ervoor dat het voertuig bij het manoeuvreren optimaal van de soms krappe ruimte gebruik kan maken. Dat biedt niet alleen flexibiliteit maar ook extra veiligheid.

Naast het wagenpark van 20 voertuigen zijn het met name de ca. 30 specialisten die Alex Helmer B.V. in de branche een zeer goede naam geven. Het machinepark bestaat verder uit bulldozers, graafmachines en ander materieel dat in het grondverzet en sloopwerk essentieel is. Alle machinisten beschikken over de nodige certificaten én ervaring.

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus