Clicky


Uitreisstempel pas bij aankondiging vertrek zeeschip uit haven

Uitreisstempel pas bij aankondiging vertrek zeeschip uit haven
25-11-2020 10:42 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Zeelieden die aan boord gaan van een zeeschip om daar te werken, krijgen pas een uitreisstempel als de gezagvoerder van het schip meldt dat het vertrek van het schip uit het Schengengebied op handen is. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag, woensdag 25 november 2020.

Deze uitspraak is het sluitstuk van een juridische procedure waarin de Afdeling bestuursrechtspraak eerder een zogenoemde prejudiciële vraag(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website) stelde aan het Hof van Justitie in Luxemburg over de uitleg van de Schengengrenscode. Het Hof beantwoordde(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website) deze vraag in februari 2020.

Achtergrond

Het gaat in deze zaken om ruim driehonderd zeelieden die Nederland en daarmee het Schengengebied zijn ingereisd via Schiphol. Daar hebben zij ook een inreisstempel zoals bedoeld in de Schengengrenscode in hun paspoort gekregen. De zeelieden zijn meteen doorgereisd naar de Rotterdamse haven om daar aan boord van verschillende zeeschepen te werken in de offshore industrie. Voor hun aanmonstering hebben de zeelieden gevraagd om een uitreisstempel in hun paspoort zoals bedoeld in de Schengengrenscode. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft die stempels geweigerd, omdat niet bekend was dat en wanneer de zeelieden het Schengengebied weer zouden verlaten. Daartegen zijn de zeelieden samen met hun werkgevers en opdrachtgevers juridische procedures gestart.

Belang snelle uitreisstempel

Voor de zeelieden is het belangrijk om zo snel mogelijk een uitreisstempel te krijgen. Zonder zo'n stempel mogen zij namelijk maar relatief korte tijd in het Schengengebied blijven. Als zij niet meteen een uitreisstempel krijgen, lopen zij het risico dat ze het Schengengebied moeten verlaten voordat hun werkzaamheden zijn afgerond op een schip dat soms lang in de haven blijft liggen.

Uitreisstempel bij melding aanstaand vertrek

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat volgens de Schengengrenscode zeelieden pas een uitreisstempel krijgen op het moment dat is gemeld dat het vertrek van het schip aanstaande is. En dus niet al op het moment van aanmonstering. Dat is in lijn met het antwoord van het Hof van Justitie. Het Hof eist namelijk een direct verband tussen het melden van het op handen zijnde vertrek van het schip en het plaatsen van een uitreisstempel. Alleen zo kan worden voorkomen dat de Europese regels over kort verblijf in het Schengengebied worden misbruikt of omzeild.

Hoe nu verder?

Uit het arrest van het Hof van Justitie volgt dat tussen het melden van de afvaart en het daadwerkelijke vertrek van het schip hooguit enkele dagen mag zitten. Binnen deze periode moeten de uitreisstempels worden geplaatst. Nederlandse regelgeving bepaalt echter dat het vertrek van een schip enkele uren van tevoren moet worden gemeld. Vooral in grote havens is deze termijn vaak te kort om de uitreisstempels te verstrekken.

Op de zitting bij de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de staatssecretaris laten weten dat zij zal overleggen over een nieuwe werkwijze voor het precieze moment waarop de uitreisstempels moeten worden geplaatst die ook voldoet aan de eisen van het Hof. Dat overleg zal plaatsvinden met de betrokken partijen en de Schengenlanden.