Transport Online - 'Verschuif nachtvluchten naar de dag tijdens coronatijd'

'Verschuif nachtvluchten naar de dag tijdens coronatijd'

'Verschuif nachtvluchten naar de dag tijdens coronatijd'
16-10-2020 17:09 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - Nachtvluchten moeten worden verplaatst naar de dag, vindt Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Verplaatsen kan nu, omdat er vanwege de coronacrisis veel minder wordt gevlogen, aldus de organisatie. Zij roept Schiphol, luchtvaartmaatschappijen en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op hier snel werk van te maken.

Uit onderzoek in opdracht van de federatie blijkt dat er in augustus 1883 nachtvluchten plaatsvonden van en naar Schiphol, waarvan 839 vakantievluchten. Die nachtvluchten zijn in coronatijd "overbodig" en verstoren de slaap van bewoners onder de vliegroute tientallen keren per nacht, aldus de milieuorganisatie. Nachtvluchten kunnen makkelijk overdag gevlogen worden, omdat er vanwege de coronacrisis voldoende ruimte is op Schiphol.

Volgens een woordvoerder van Schiphol ligt het echter ingewikkelder. "Er zijn Europese afspraken over welke luchtvaartmaatschappij op welke tijd mag starten en landen. Die tijdslots zijn vergeven, ook al wordt er nu geen gebruik van gemaakt vanwege de coronacrisis. Het is daarom juridisch niet zomaar mogelijk om nachtvluchten naar de dag te verschuiven." Luchtvaartmaatschappijen die zowel in de nacht- als overdag tijdslots hebben, zouden dit zelf wel kunnen doen, aldus de woordvoerder.

Hij benadrukt dat Schiphol achter het verminderen van het aantal nachtvluchten staat. "Daar zijn ook al afspraken over gemaakt. Het afschalen van het aantal nachtvluchten kan de hinder voor mensen doen afnemen. Dat vinden wij ook een prima ontwikkeling."NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions