Clicky


Leden FNV Spoor verwerpen massaal krimpplan NS, acties dreigen

Leden FNV Spoor verwerpen massaal krimpplan NS, acties dreigen
30-09-2020 17:11 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Maar liefst 93 procent van de leden van FNV Spoor heeft het krimpplan van de NS-directie verworpen. De leden willen nu dat FNV Spoor een eisenpakket bij de NS neerlegt. Mocht de NS daar niet op willen ingaan dan is de overgrote meerderheid van de leden bereid tot het voeren van actie.

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "De leden zijn duidelijk, ze zetten een vette streep door het krimpplan van de NS. Het personeelsbestand mee laten bewegen met de dienstregeling is logisch. Maar de leden wensen niet de Ryanair van het Nederlandse spoor te worden. Ze willen een NS waarin service en sociale veiligheid op stations en in de treinen, ook voor de reizigers, geboden kan worden. De NS wil veel loketten sluiten, van 30 naar 10 servicestations en op alle treinen slechts één conducteur. Het is een maatschappelijke organisatie, met als belangrijke taak Nederland op een veilige manier mobiel te houden. Ook heeft de NS een cruciale rol in de duurzaamheidsdoelen van Nederland. Krimp zou ook een rem zetten op deze vergroeningsambities."

Klap in gezicht

De krimpplannen zijn een klap in het gezicht voor de leden. Volgens Janssen wil de NS dat de medewerkers zich nog flexibeler en wendbaarder opstellen dan nu al het geval is. Een ander punt waar de leden niet over te spreken zijn is de nullijn die de NS hanteert en het grote aantal banen, zo’n 13,5 procent, dat op de tocht staat. Janssen: "De NS wil ook de vakbonden buiten de deur houden bij de reorganisatie, ook dat is voor de leden niet bespreekbaar."

Eisenpakket in coronatijd

FNV Spoor komt op korte termijn met een eisenpakket met daarin onder andere behoud van werkgelegenheid, waardoor de kwaliteit en sociale veiligheid voor de reizigers behouden blijft, behoud van loon, pensioenopbouw en de ouderenregeling uit het pensioenakkoord. Janssen: "In maart werden de cao-onderhandelingen door corona opgeschort. Dat de wereld er nu anders uitziet is duidelijk en dat zal ook terug te zien zijn in ons eisenpakket. Maar de medewerkers verdienen meer dan het bod dat er nu ligt."