Transport Online - Werkgevers: alles uit de kast om tweede lockdown te voorkomen

Werkgevers: alles uit de kast om tweede lockdown te voorkomen

Werkgevers: alles uit de kast om tweede lockdown te voorkomen
26-09-2020 10:36 | Coronacrisis | auteur ANP

DEN HAAG - "Trek alles uit de kast om een tweede golf en lockdown te voorkomen!" Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland zaterdag in een brief aan alle leden en branches in Nederland. Ze doen een klemmend beroep op iedereen om er "met elkaar alles aan te doen om de gedragsregels wérkelijk in acht te nemen en elkaar daar ook op aan te spreken".

De ondernemersorganisaties zijn verontrust over het oplopende aantal Covid-19-besmettingen.

"Als dit zo doorgaat, raakt de zorg opnieuw overbelast en zal het kabinet niet anders kunnen dan nieuwe maatregelen nemen. Al dit weekend wordt daar over gesproken. Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien. Als ons gedrag niet verandert, wordt het ongelofelijk lastig om dat te voorkomen", aldus de twee organisaties in de brief.

Aandacht

Omdat de werkgeversorganisaties de indruk hebben dat de aandacht verslapt als het gaat om de regels, roepen zij iedereen op de protocollen strikt na te leven. Tegen de achterban luidt het: zorg dat werknemers met klachten echt thuis blijven, waar maar enigszins mogelijk wordt thuisgewerkt, zorg dat werknemer, klanten en bezoekers 1,5 meter afstand houden.

Op basis van eigen onderzoek onder de leden stellen de werkgeversorganisaties dat er sprake is van een sterk groeiende onrust over de lange wachttijden bij de GGD-en. "De helft van onze leden ziet dit als allergrootste knelpunt in de huidige crisis." VNO-NCW en MKB-Nederland hebben het kabinet gevraagd om werkgevers te compenseren voor de grote kosten van loondoorbetaling bij quarantaine.

De organisaties willen dat er grote haast gemaakt wordt met het beoordelen van reeds beschikbare sneltesten en andere testen. "Daarmee kunnen we veel meer coronabesmettingen opsporen én de samenleving open houden. De kosten ervan zijn niets vergeleken met de miljardenschade die de samenleving oploopt als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen. Wij onderzoeken de mogelijkheid van een snelle introductie van sneltesten via bedrijven."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions