Clicky


ILT-inspectie varend ontgassen: schipper probeert te ontkomen

ILT-inspectie varend ontgassen: schipper probeert te ontkomen
17-09-2020 10:10 | Overtredingen | auteur Redactie

DEN HAAG - Een binnenvaarttanker ventileerde recentelijk gevaarlijke stoffen in de buitenlucht (varend ontgassen) en kreeg het dringende verzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar een nabij gelegen ligplaats te varen. De schipper beloofde af te meren, maar ter plaatse zagen de ILT-inspecteurs het schip achter de horizon verdwijnen.

De schipper negeerde herhaalde vorderingen alsnog naar de kant te komen en vaarde door naar België. De volgende dag was er geen ontkomen aan: bij een Nederlandse sluis gingen ILT-inspecteurs aan boord. Ze horen de schipper en maken proces-verbaal op voor het niet voldoen aan de vordering tot stilhouden en voor het varend ontgassen. Beide zijn een misdrijf.

E-noses omgevingsdiensten

Eind augustus ‘ruiken’ snuffelpalen (e-noses) van de omgevingsdienst DCMR Milieudienst Rijnmond dat een binnenvaartschip mogelijk stoffen in de lucht loost. De omgevingsdienst geeft dit door aan de ILT. De inspectie vraagt digitaal de (lading)documentatie op en controleert real-time beschikbare digitale data over de positie van het schip. Op basis daarvan bepaalt de inspecteur of nader onderzoek aan boord nodig is. Een inspectie aan boord is soms vereist om een overtreding vast te stellen.

Aan boord

In deze zaak was inspecteren op het schip nodig. Toen inspecteurs het schip uiteindelijk bezochten, bleek uit onderzoek dat de schipper regels voor varend ontgassen overtrad. Daarom krijgt de schipper twee proces-verbalen: voor het voor varend ontgassen én voor het doorvaren na de vordering naar een ligplaats te varen.

Meldingen varend ontgassen

Burgers kunnen bij omgevingsdiensten melding maken van mogelijk varend ontgassen. Ook beschikken omgevingsdiensten over een groot aantal e-noses. Een speciale datakoppeling wijst een bepaald schip aan dat mogelijk stoffen loost. Deze meldingen krijgt de ILT regelmatig door van de omgevingsdiensten. De ILT zet zelf drones in om te controleren op regels voor varend ontgassen.