Transport Online - Kabinet bereikt akkoord met vakbonden over derde coronasteunpakket

Kabinet bereikt akkoord met vakbonden over derde coronasteunpakket

Kabinet bereikt akkoord met vakbonden over derde coronasteunpakket
27-08-2020 19:49 | Coronacrisis | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet heeft een akkoord bereikt met vakbonden en werkgevers over het derde coronasteunpakket voor het bedrijfsleven. Er komt onder meer een extra potje met geld bestemd voor scholing.

"Het kabinet heeft een beweging onze kant opgemaakt", zei Han Busker van FNV na afloop van het gesprek op het ministerie van Economische Zaken. "Het steunpakket is goed. Hulde aan het kabinet", verklaarde Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De loonsteun voor bedrijven (NOW) gaat in een iets andere vorm nog tot 1 januari door, aldus Busker. Volgens die regeling krijgt een ondernemer 90 procent van zijn loonkosten vergoed. Dat wordt 80 procent en 10 procent gaat naar een fonds van waaruit omscholing voor werknemers moet worden betaald.

Behoud van banen

Ondernemers blijven in aanmerking komen voor NOW als ze 20 procent omzetverlies draaien door de coronacrisis. Dat percentage verandert op 1 oktober niet, aldus De Boer. Hoe de regeling er na 1 januari uit gaat zien, is nog niet bekend. Maar vermoedelijk zal de regeling dan verder worden beperkt.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) sprak van een "heel constructief gesprek". De kern van de afspraken is volgens hem het behoud van banen. Hij zegt wel te moeten constateren dat dat niet in elke sector lukt. "Het is daarom belangrijk om instrumenten te hebben om mensen van de ene sector naar de andere sector te krijgen."

Sociaal beleid

Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken, is het goed dat er wordt geïnvesteerd in "sociaal beleid". Omdat de economie blijvend zal veranderen door de coronacrisis, is het volgens hem belangrijk dat er ook de komende jaren wordt geïnvesteerd in het omscholen van mensen.

Toch waarschuwt hij dat er wellicht mensen zijn die geen baat hebben bij deze plannen. "Individuele gevallen kun je niet altijd helpen met een algemeen pakket."

Tot juli volgend jaar

Het eerste steunpakket voor het bedrijfsleven liep van 1 maart tot en met 31 mei, het tweede van 1 juni tot en met 30 september. Het derde steunpakket loopt tot juli volgend jaar door om ondernemers meer zekerheid te geven. Wel zal er dus in januari nog wat veranderen.

In de ministerraad moet het steunpakket vrijdag nog worden goedgekeurd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen