Clicky


Grootste werkschip ter wereld, 'Pioneering Spirit', in North Sea Port

Grootste werkschip ter wereld, 'Pioneering Spirit', in North Sea Port
18-08-2020 10:04 | Haven Nieuws | auteur Redactie

VLISSINGEN - North Sea Port kreeg maandag 17 augustus een uitzonderlijk schip op bezoek. De ‘Pioneering Spirit’, het grootste werk- en installatieschip ter wereld, liep in Vlissingen de haven aan. De aankomst was een waar spektakel wat veel kijklustigen ontlokte.

North Sea Port heeft zich in Vlissingen de jongste jaren ontpopt tot een uitvalsbasis en draaischijf voor de offshoresector. North Sea Port maakte zijn aanbod langs die weg nog wat vollediger en veelzijdiger dan het al was. De zorgvuldig geplande aanloop van de ‘Pioneering Spirit’ past in dat plaatje.

Uitzonderlijk schip

North Sea Port ontvangt jaarlijks zo’n 9.000 zeeschepen van zeer uiteenlopende types en afmetingen. Maar de ‘Pioneering Spirit’ is naar vorm en afmetingen een heel apart schip.

Het kreeg de vorm van een gigantische catamaran, met twee rompen die verbonden zijn door een centraal platform. In de uitsparing van 122 meter op 59 meter aan de boeg past een kleiner werkschip, de ‘Iron Lady’.

De ‘Pioneering Spirit’ is 382 meter lang en 124 meter breed en bestrijkt daarmee een oppervlakte van liefst zes voetbalvelden. Met de kranen op hun verste bereik stijgen die cijfers naar een lengte van 477 meter lengte en een oppervlakte van acht voetbalvelden. Geen enkel ander vaartuig ter wereld kan zich daaraan meten.

In de schaalvergroting die ook in de offshoresector aan de gang is, zette Allseas met de ‘Pioneering Spirit’ in 2016 de lat meteen een pak hoger. Met de zwaarste van zijn vele kranen kan de ‘Pioneering Spirit’ tot 48.000 ton tillen. Ook het brutogewicht van 403.000 ton en de maximale waterverplaatsing van 1.000.000 ton water spreken tot de verbeelding.

Het schip is bovendien een varend dorp: om het tijdrovende en dus dure pendelen van personeel van en naar het vasteland te beperken is aan boord plaats voor 570 personen.

Draaischijf voor offshore én recyclage

Offshore is de markt bij uitstek waarop rederij Allseas mikt. Het richt zich daarbij in het bijzonder op de aanleg van nieuwe windmolenparken én de afbouw of ‘decommissioning’ van bestaande platformen. De ‘Pioneering Spirit’ is speciaal ontworpen om dat soort grote constructies in één beweging te plaatsen of te verwijderen.

Momenteel is Allseas met de ‘Pioneering Spirit’ in het Deense deel van de Noordzee voor oliegroep Total actief met het weghalen van boorplatformen in het Tyra-veld. Die zijn na dertig jaar dienst aan vervanging toe.

De onderbouw van twee offshoreconstructies is nu naar Vlissingen gebracht. Bezoekers konden er niet naast kijken. De lading stak 110 meter boven het water uit. Die ‘flare jacket modules’ zelf zijn tot 78 meter hoog, tot 30 meter breed aan de basis en wegen tot 1.800 ton.

Deze 'flare jackets' zijn in de haven in Vlissingen aan de Sloeboeien op een ponton gezet met het oog op verdere afbraak bij Sagro. Het Zeeuwse familiebedrijf legt zich op zijn terminal aan de Westhofhaven in Vlissingen onder meer toe op de milieuvriendelijke recyclage van dergelijke modules.

Grootste diepgang in de Scheldemond

Voor reuzenschepen als de ‘Pioneering Spirit’ biedt Vlissingen naast zijn rechtstreekse toegang tot de Noordzee nog een belangrijk voordeel. Van alle havens in de Scheldemond biedt dit deel van North Sea Port de beste nautische toegankelijkheid. Sinds het wegbaggeren van een ondiepte begin 2018 is de haven bij hoog water toegankelijk voor schepen met een diepgang van 17 meter. Dat is meer dan de andere havens in dit vaargebied.

Dat cijfer haalt de ‘Pioneering Spirit’ ditmaal wel niet. Het doet Vlissingen aan met een diepgang van 12 meter onder de waterlijn. Dan verplaatst het schip nog steeds 360.000 ton of 360 miljoen liter water. Dat is genoeg om zo maar eventjes 144 Olympische zwembaden te vullen.