Clicky


Drugsmaffia ging in België, net als in Nederland, niet in lockdown

Drugsmaffia ging in België, net als in Nederland, niet in lockdown [+video]
07-07-2020 13:54 | Criminaliteit | auteur Redactie

BRUSSEL - Vandaag, dinsdag 7 juli, presenteerde de Belgische douane haar halfjaarlijkse cijfers over de strijd tegen drugs en de cocaïnetransport in de Antwerpse haven. België ging immers midden maart in een zogenaamde ‘lockdown light’. Iets later werden de grenzen gesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. Een zware slag voor de Belgische economie, maar was deze crisis even voelbaar in elke sector?

Cijfers zeggen meer dan woorden

Als je de cijfers bekijkt van vorig jaar voor de periode 01.01 tot en met 01.07 dan was er toen 23.235 kg cocaïne in beslag genomen. Dit jaar staat de teller al op 28.865 kg cocaïne. Een stijging van bijna 24 procent, of 5 ton meer dan tijdens de eerste 6 maanden van 2019.

De drugsmaffia heeft tijdens de corona-pandemie dus niet stilgezeten. Zo waren de top 5 bronlanden: Ecuador (10.700 kg), Brazilië (5.214 kg), Paraguay (4.478 kg), de Verenigde Staten (1.485 kg) en Costa Rica (1.287 kg).

Internationale samenwerking blijft dan ook cruciaal

Volgens Bob Van den Berghe, Law enforcement Expert bij de United Nations Office on Drugs and Crime “is het Container Control Programme (CCP) voor onze zeehavens, in het bijzonder de haven van Antwerpen, belangrijk in het licht van de cocaïnetrafiek vanuit Centraal- en Zuid-Amerika. CCP kan dan ook gekaderd worden als een toegevoegde waarde/hoger belang aan het nationale stroomplan.”

De drugsmaffia opereert immers wereldwijd, wat internationale samenwerking op het vlak van ordehandhaving noodzakelijk maakt. Het CCP vervult hier dan ook een belangrijke rol in door de mondiale logistieke keten te beveiligen.

Een nieuw wapen: de sideloader

Ook tijdens de corona-pandemie, waarbij de douane haar taken zag uitbreiden via grenscontroles aan de binnengrenzen, bleef de strijd tegen drugs 1 van haar topprioriteiten.

Daarom investeerde de douane in een nieuw wapen in de strijd tegen drugs, namelijk de sideloader. Voordeel is dat de douane nu niet langer afhankelijk is van transporteurs en logistieke bedrijven voor het aanleveren van containers aan de vaste scanners, bij inbeslagnames, bij ontmanteling en manipulatie van containers, … Met de sideloader kan de douane containers nu ook zelf van de loskaaien halen om ze 2-dimensioneel te scannen (horizontaal en verticaal).

Maar de cijfers zeggen niet alles

Het is duidelijk dat de drugsmaffia niet heeft stilgezeten en heeft willen profiteren van een wereldwijde crisis, hierbij hadden ze echter niet op de Belgische douane gerekend. Met beperkte capaciteit is de douane er toch in geslaagd om hallucinante hoeveelheden drugs uit de maatschappij te houden. Het ziet er dus naar uit dat 2020 opnieuw een topjaar wordt qua inbeslagnames, zeker nu ook een extra deel van de keten vakkundig wordt beveiligd.