Clicky


VS staan nog maar twee Chinese passagiersvliegtuigen toe per week

VS staan nog maar twee Chinese passagiersvliegtuigen toe per week
05-06-2020 19:17 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - In de Verenigde Staten mogen wekelijks voortaan nog maar twee Chinese passagiersvliegtuigen landen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Transport bekendgemaakt. Het is een halvering van het aantal vluchten dat de Chinese luchtvaartmaatschappijen momenteel uitvoeren.

Het besluit komt na gekibbel over de luchtvaart tussen de twee economische grootmachten. Zo weerde China buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vanwege de zorgen over het coronavirus. Peking kwam daarop terug nadat president Donald Trump dreigde de landingsrechten voor Chinese maatschappijen in de VS vanaf medio juni helemaal in te trekken.

Bepaalde Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen mogen vanaf volgende week een keer per week naar een stad van hun keuze in China vliegen. Dat kan worden opgevoerd als blijkt dat er de komende weken geen mensen met Covid-19 aan boord zitten.

Als China zijn beleid ten opzichte van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weer aanscherpt, zullen de VS de landingsrechten van de Chinezen herzien, belooft het ministerie. Verder zijn Amerikanen boos dat Peking zonder overleg besluiten neemt die de luchtvaart tussen de VS en China raken.