Clicky


Nieuwe spoorweg Chemelot afgeblazen wegens te hoge kosten

Nieuwe spoorweg Chemelot afgeblazen wegens te hoge kosten
27-05-2020 16:43 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

MAASTRICHT - Er komt geen nieuwe spoorverbinding met Chemelot. Een plan om ten zuiden van het industrieterrein bij Geleen een nieuwe spoorverbinding aan te leggen is te duur, laat de provincie Limburg woensdag weten. Het was de bedoeling nog dit jaar met de aanleg van deze spoorlijn te beginnen.

Nu is er alleen een spoorweg aan de noordkant van Chemelot. Dat betekent dat alle treinen die vanaf Chemelot naar het zuiden moeten, via deze noordaansluiting om moeten rijden. Dat levert veel hinder op voor bewoners langs het spoor tussen Geleen en Sittard.

Om die hinder, het rangeren van treinen en de veiligheidsrisico's te verminderen werd in 2011 het plan opgevat om een spoorweg ten zuiden van Chemelot aan te leggen. Daarvoor werd een budget gepland van 25 miljoen euro, te betalen door Rijk, provincie, de gemeente Sittard-Geleen en bedrijven op Chemelot. Nu blijkt dat dit budget met zeker vijf miljoen euro wordt overschreden, vinden de geldschieters het te duur worden en is het plan afgeblazen.