Clicky


Kuijpers transport vergroot flexibiliteit met twee nieuwe Scania’s

Kuijpers transport vergroot flexibiliteit met twee nieuwe Scania’s
18-05-2020 11:55 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

VEGHEL - Kuijpers transport in Veghel nam onlangs twee nieuwe Scania P220 bakwagens in gebruik met de zescilinder zeven liter SCR-only motor. Hoewel Scania niet het hoofdmerk is bij Kuijpers, was de aanschaf een bewuste keuze. Vooral de veiligheid, het goede zicht rondom, de comfortabele instap en het goede verbruik gaf hier de doorslag.

“Wij zijn een transportbedrijf met 65 voertuigen dat van flexibiliteit de core-business gemaakt heeft,” vertelt directeur-eigenaar Bas Kuijpers. “Wij vormen de flexibele schil voor een 20-tal verschillende opdrachtgevers. Schaalgrootte is hier heel belangrijk. Het kan goed zijn dat één klant morgen plotseling elf voertuigen meer nodig heeft en een andere juist vier minder. Door onze omvang kunnen wij dat goed handelen. Beter dan een eigenrijder met één voertuig.”

De nieuwe Scania’s komen dan ook in een veelzijdig nest. “Deze twee zijn opgebouwd als koelwagen. Dus die gaan voornamelijk geconditioneerd transport rijden. Maar dat is extra. Al onze 18 bakwagens hebben een gewone gesloten opbouw; dus voor hetzelfde geld rijden de nieuwe Scania’s straks ook eens een dagje in het witgoed. De rest van onze vloot zijn trekkers. Dus daar komt van alles achter, van bulktanker tot gewone trailer. Voor ons is het de uitdaging om heel veelzijdig geschoold personeel te hebben. Je kunt een tankerchauffeur nog wel een dag op een containerauto zetten. Maar omgedraaid wordt het ingewikkelder. Dat is ook wel het leuke van chauffeur bij Kuijpers zijn: er is voor elk wat wils. Wil je elke dag hetzelfde: dat kan. Wil je juist afwisseling? Dan moet je bij ons komen werken.”

Die grote verscheidenheid in het werk maakt ook dat Kuijpers tot nu toe nog weinig merkt van de Coronacrisis. “We hadden de eerste week wel even van ‘waar gaat dit heen’”, vertelt Bas. “Maar in maart hadden wij het juist veel drukker dan anders. Het was een gekkenhuis. In april was het even een week wat rustiger. Die tijd hebben we gebruikt om het stuwmeer aan openstaande vakantiedagen en tijd-voor-tijd een beetje terug te brengen. Maar nu is het weer lekker druk. Wat we wel merken is dat sommige van onze klanten even minder konden vervoeren omdat hun opdrachtgevers of gesloten waren of ook niets aan geleverd kregen. Maar dat komt nu toch weer op gang.”

De twee nieuwe Scania’s gaan dan ook komende week gewoon aan het werk. “We hebben nu in totaal acht Scania’s rijden. Deze twee zijn er gekomen na een test met een demo. Daarbij viel ons de prettige afmetingen van de langere P dagcabine op waar zelfs een klapbed in zit. Dat is wel luxe. Verder is de instap uitstekend en vielen wij voor de grote ingebouwde veiligheid en het goede zicht rondom de auto. Want die extra binnenruimte die de chauffeur zo waardeert, maakt wel dat hij net zo breed is als een S. De zeven liter motor is precies wat wij zoeken: 220 pk voor 18 ton is meer dan genoeg en we verwachten dat de motor de zuinigheid brengt die wij wensen.”

Bas hoopt dat de degelijkheid, die de auto uitstraalt, zich vertaalt in lage onderhoudskosten. “Wij doen maar 60 tot 70 duizend kilometer per jaar met een onze bakwagens. Dus gaan ze bij ons zomaar 11 jaar mee. Dan krijg je te maken met een heel ander slijtagepatroon dan bij een internationale trekker. Ga maar na hoeveel keer een chauffeur over die jaren in- en uitstapt. En wat dat betekent voor onderdelen als stoelwangen, sloten, portieren, maar ook startmotoren en contactsloten. “Daar heeft Scania voor ons een naam hoog te houden als het gaat om de robuustheid. Daar hebben we alle vertrouwen in. Natuurlijk kan er altijd iets kapot gaan. De vraag is hoe de dealer het oplost en vooral hoe snel. Wat dat betreft is het fijn dat we én een goede relatie hebben met Scania Veghel én dat die hier maar 600 meter vandaan zit.”

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus