Clicky


FNV Spoor zet vraagtekens bij meten lichaamstemperatuur bij NS Treinmodernisering

FNV Spoor zet vraagtekens bij meten lichaamstemperatuur bij NS Treinmodernisering
12-04-2020 19:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - NS heeft voor alle medewerkers die werken op locatie van NS Treinmodernisering in Haarlem de mogelijk gecreëerd om hun lichaamstemperatuur te laten meten.

NS wil dat medewerkers bij verhoging aan de bel trekken en op deze wijze samen met collega’s een veilige werkomgeving creëren. Tegelijkertijd is de maatregel vrijwillig en communiceert NS wel dat verhoging niet direct betekent dat je het coronavirus hebt. Het kan ook zijn dat je net veel lichamelijk inspanning hebt gehad waardoor jouw lichaamstemperatuur hoger is. Bijvoorbeeld als je met de fiets naar het werk bent gekomen. Bij verhoging adviseert NS, de medewerker, contact op te nemen met de leidinggevende en samen af te stemmen of het verstandig is om op werk te blijven of naar huis te gaan.

FNV Spoor vraagt zich af of dit niet een schijnveiligheid is, welke ook in strijd is met de wetgeving zoals de Ziektewet, Wet verbeterde Poortwachter en de AVG. Een eventueel verhoogde lichaamstemperatuur zegt volgens de RIVM onvoldoende om vast te stellen of je wel of niet besmet bent met het Coronavirus. Eerder communiceerde NS dat maatregelen, zoals, mondkapjes schijnveiligheid zijn. FNV spoor vindt deze maatregel eigenlijk nog nietszeggender in het waarborgen van de gezondheid van de medewerkers.

FNV Spoor is van mening dat meten van temperatuur en beoordeling daarvan door niet medisch personeel, maar jouw leidinggevende onacceptabel is. De lichaamstemperatuur van de medewerker gaat de leidinggevende helemaal niets aan. "Mochten medewerkers en NS het belangrijk vinden dat op het werk de lichaamstemperatuur gemeten moet kunnen worden, zal NS  wat ons betreft toch echt de arbodienst dit moeten laten uitvoeren. Kortom te veel vraagtekens rondom deze maatregel. Wij hebben NS dan ook direct om opheldering gevraagd. FNV Spoor adviseert nog steeds de medewerkers om zich aan de richtlijnen van de RIVM te houden en bij twijfel over jouw gezondheid contact op te nemen met een arts."