Clicky


Oproep: houd wc's open voor vrachtwagenchauffeurs

Oproep: houd wc's open voor vrachtwagenchauffeurs
20-03-2020 09:45 | Coronavirus | auteur Redactie | ANP

DEN HAAG - Plekken langs de weg zoals wegrestaurants en benzinepompen moeten hun sanitaire voorzieningen open houden voor vrachtwagenchauffeurs, die juist nu extra hard werken om winkels te bevoorraden. Die oproep doet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Een vrachtwagenchauffeur vertelde vrijdag op Radio 1 dat hij en collega's van hem de toegang geweigerd wordt tot wc's langs de weg. Het kabinet versoepelde donderdag nog de regels voor chauffeurs, zodat die nu maximaal elf in plaats van negen uur per dag mogen werken.

"Dat is totaal idioot", zegt Van Nieuwenhuizen over de dichte deuren waar chauffeurs voor komen te staan. "Ook die mensen die bij pompen werken, willen als ze naar huis gaan iets in de schappen aantreffen." Ze roept pompen en wegrestaurants op de chauffeurs juist "met open armen te ontvangen".

Volgens informatie bij de redactie van Transport Online valt de sanitaire weigering bij wegrestaurants echter wel mee. Het overgrote merendeel van de wegrestaurants stelt haar sanitair ter beschikking van de vrachtwagenchauffeur. 

Dat er zelfs verhalen zijn van winkels die chauffeurs niet naar de wc willen laten gaan, is volgens de minister "helemáál idioot. Die willen zelf bevoorraad worden. Dat kan niet als je chauffeurs niet in staat stelt hun werk te doen", zei ze bij Radio 1.

Ook Transport Online ontvangt schrijnende berichten van chauffeurs die bij distributiecentra en transportbedrijven geen gebruik mogen maken van de sanitaire voorzieningen. Ook komen er veel klachten binnen over de handscans in de Rotterdamse haven. Op foto's is te zien dat deze er ranzig en onhygienisch uitzien. Het desinfectiemiddel dat er hangt is veelal leeg, melden chauffeurs ons.

Gelukkig zijn er ook genoeg transportbedrijven die het wél goed geregeld hebben voor chauffeurs.


Wil jij je ervaringen, positief of negatief, onderweg delen? Mail dan je reactie naar: redactie@transport-online.nl (indien mogelijk met foto's)