Clicky


Brussel versoepelt regels 'slots' luchtvaart om virus

Brussel versoepelt regels 'slots' luchtvaart om virus
13-03-2020 17:05 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie schort de regels voor vaste start- en landingsrechten, zogeheten slots, vanwege het nieuwe coronavirus tot en met juni op. De maatregel maakt naar verwachting een einde aan de 'spookvluchten’ die luchtvaartmaatschappijen uitvoeren om hun toewijzingen voor het volgende jaar niet kwijt te raken.

Het coronavirus raakt de luchtvaartsector hard. Vluchten naar gebieden met veel coronapatiënten zijn geschrapt. De vraag naar tickets naar andere bestemmingen is sterk gedaald. De maatschappijen zijn volgens de regels echter verplicht minstens 80 procent van aan hen toegewezen slots ook echt te gebruiken om hun rechten niet kwijt raken. Veel maatschappijen vliegen om die reden nu met beperkt gevulde vliegtuigen.

Brussel maakt gebruik van een uitzonderingsregel voor een periode van vier maanden, van maart tot en met juni 2020. De regel gaat in op het moment dat het besluit in het Publicatieblad van de Europese Unie verschijnt.

Voor KLM zijn de regels rond de start- en landingstijden belangrijk. KLM-topman Pieter Elbers liet eerder vrijdag weten dat als het aan hem zou liggen, de commissie tot in oktober coulant blijft. Brussel evalueert de maatregel in april.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)