Clicky


'Werkgevers pakketbezorgers houden zich niet aan cao Beroepsgoederenvervoer'

'Werkgevers pakketbezorgers houden zich niet aan cao Beroepsgoederenvervoer'
06-03-2020 10:22 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Werkgevers van pakketbezorgers houden zich niet aan de cao Beroepsgoederenvervoer (BGV), waar de pakketbezorgers onder vallen. Dat blijkt uit een steekproef van Stichting VNB, die toeziet op naleving van de cao. FNV-bestuurder Etienne Haneveld: "In de sector is een moordende concurrentie gaande. Gratis bezorgen bestaat niet. De hardwerkende pakketbezorgers betalen hiervoor uiteindelijk de prijs."

De stichting, opgericht door FNV, onderzoekt op dit moment 28 onderaannemers in de sector. Zij werken voor de grote pakketdiensten PostNL, DPD, GLS of DHL. Tot nu toe is duidelijk dat een kwart van die 28 onderaannemers de cao niet of niet voldoende naleeft. Uit eerder onderzoek door VNB onder meer dan honderd onderaannemers kwam hetzelfde beeld naar voren.

Toiletbezoek

Het meest gaat het fout bij loonberekeningen. De urenregistratie is vaak niet op orde en pakketbezorgers krijgen overuren niet altijd uitbetaald. Daarnaast zijn de vakantiebijslag en de vergoedingen voor bijvoorbeeld koffie of toiletbezoek onderweg meestal te laag. Bovendien gaat het toekennen van atv- en vakantiedagen bij meer dan de helft van de onderzochte bedrijven fout.

Verantwoordelijkheden

FNV roept de onderaannemers op zich aan de cao te houden en wijst de opdrachtgevende pakketdiensten PostNL, DPD, GLS en DHL op hun verantwoordelijkheden. Haneveld: "Het hoort bij goed ondernemerschap om jouw onderaannemers genoeg te betalen, zodat zij hun personeel kunnen geven waar ze recht op hebben."

Nieuwe oplossingen

Uit de steekproef blijkt dat onder de bedrijven die de cao niet goed naleven, ook bedrijven zijn met het Paychecked-certificaat. Dit certificaat is door de pakketdiensten in het leven geroepen om duidelijk te maken welke onderaannemers hun zaakjes op orde hebben. "Nu blijkt dat het certificaat geen garantie geeft dat de cao goed wordt nageleefd, moeten de grote pakketdiensten op zoek naar nieuwe oplossingen voor de cao-problemen", aldus Haneveld.

Dag van de Pakketbezorger

Aanstaande zaterdag is door Rambam uitgeroepen tot Dag van de Pakketbezorger. Het BNNVARA-programma liet twee weken geleden zien hoe hard pakketbezorgers moeten werken. Haneveld: "Meer dan 150 pakketten per dag is heel gebruikelijk, dat is bijna niet te doen. Dat het toch gebeurt, laat de kracht zien van de pakketbezorgers. Heel goed dat ze zaterdag in het zonnetje worden gezet. We roepen iedereen op die dag extra aardig te zijn voor de bezorger."