Transport Online - Oproep aan transportwerkgevers vanwege coronavirus: géén wachtdagen toepassen bij ziekte

Oproep aan transportwerkgevers vanwege coronavirus: géén wachtdagen toepassen bij ziekte

Oproep aan transportwerkgevers vanwege coronavirus: géén wachtdagen toepassen bij ziekte
04-03-2020 17:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten werkgevers in de transport en logistiek geen wachtdagen toepassen bij ziekte. “Het systeem van wachtdagen zorgt ervoor dat mensen soms ziek naar het werk gaan. Omdat ze anders geen salaris krijgen. Dat moeten we in deze tijd zeker niet willen”, zegt Tjeerd Orie, transportbestuurder bij CNV Vakmensen. “We pleiten er daarom voor dat werkgevers geen wachtdagen toepassen en het loon bij ziekte vanaf de eerste dag doorbetalen.”

Wachtdagen zijn dagen waarover een zieke werknemer geen salaris ontvangt. Het idee erachter is dat werknemers zich dan minder snel ziek zullen melden.

Conservatief en kortzichtig

In de cao beroepsgoederenvervoer staat dat het aan de werkgever is om wel of geen wachtdag toe te passen. “Het is een zogenaamde ‘kan-bepaling’. Dat betekent dat een werkgever ervoor kan kiezen om de wachtdag toe te passen”, zegt Orie. “Een conservatieve en wat ons betreft kortzichtige maatregel. En nu helemaal onverantwoord, omdat er ook nog een serieus risico op verspreiding van het coronavirus als een zieke werknemer tóch aan het werk gaat.”

Orie heeft werkgeversorganisaties TLN en VVT vandaag gevraagd om de aangesloten bedrijven aan te sporen om nu bij ziekmeldingen géén wachtdag toe te passen. “We willen dat werkgevers dit ook duidelijk communiceren richting de werknemers, zodat hier geen misverstand over bestaat. Zeker nu moet je niet willen dat iemand met een ziek hoofd aan het werk gaat. We hebben ook onze leden, vooral ook degenen die in een ondernemingsraad zitten, opgeroepen om hierover het gesprek aan te gaan met de werkgever.”

Schoonmakers: wachtdagen al in 2016 afgeschaft

In de schoonmaakbranche (120.000 werknemers) zijn de wachtdagen in 2016 definitief afgeschaft. “De wachtdagen zijn een negatieve prikkel, waarvan in de schoonmaakbranche is bewezen dat die niet werkt”, zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek. “We hebben destijds samen met werkgevers uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van de wachtdagen. Daaruit bleek dat het ziekteverzuim na het afschaffen van de wachtdagen niet hoger is geworden. De discussie over de wachtdagen was daarmee definitief beslecht. Schoonmakers hebben bij ziekte geen wachtdagen meer.”NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,631
Diesel1,261

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions