Clicky


Onderzoek naar geothermie haven Rotterdam gaat volgende fase in

Onderzoek naar geothermie haven Rotterdam gaat volgende fase in
20-01-2020 10:39 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Shell Geothermal BV en het Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken samen de mogelijkheden voor geothermie in het westelijk deel van de Rotterdamse haven. De twee bedrijven hebben hiervoor een opsporingsvergunning gekregen van het ministerie van EZK.

De afgelopen jaren is de ondergrond goed in kaart gebracht, mede als onderdeel van de green deal UDG. Het verkrijgen van de opsporingsvergunning betekent dat Shell en het Havenbedrijf de komende jaren de tijd hebben om hun plan verder uit te werken met het doel in het westelijk deel van de haven aardwarmteprojecten te ontwikkelen.

De komende circa twee jaar ligt het accent op het maken van afspraken met mogelijke afnemers van de aardwarmte, het uitwerken van de kosten, het bepalen van een mogelijke locatie voor een proefboring en het uitzoeken hoe de infrastructuur eruit kan zien. Essentieel is ook dat de aardwarmte kan concurreren met energie uit andere bronnen. Voorlopig is het doen van een (proef)boring nog niet aan de orde.

De Rotterdamse industrie verbruikt veel energie. Als aardwarmte in de vorm van heet water naar boven kan worden gebracht, dan kan dat een goede duurzame energiebron zijn voor met name de productie van stoom voor de industrie. Bovendien kan het water, enigszins afgekoeld nadat het benut is door de industrie, gebruikt worden voor verwarming van woningen en kassen via een regionaal warmtenet.

Shell en Havenbedrijf zullen EBN (Energie Beheer Nederland) betrekken bij de uitwerking van de plannen.