Transport Online - GroenLinks en CDA: meer actie tegen schijnconstructies

GroenLinks en CDA: meer actie tegen schijnconstructies

GroenLinks en CDA: meer actie tegen schijnconstructies
15-01-2020 08:49 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

DEN HAAG - GroenLinks en CDA willen dat de Wet Aanpak Schijnconstructies verder wordt aangescherpt. Zo pleiten de partijen er woensdag tijdens het debat over de arbeidsmarkt in de Tweede Kamer voor dat de wet ook van toepassing wordt op chauffeurs van zorgbusjes en leerlingenvervoer. Die worden vaak onderbetaald.

GroenLinks en CDA vinden het onacceptabel dat personenvervoer uitgesloten is van de Wet Aanpak Schijnconstructies. Op dit moment werken zo'n 30.000 mensen in het personenvervoer. Deze sector wordt gekenmerkt door faillissementen en druk op de prijzen, mede vanwege de krappe budgetten en aanbestedingsprocedures. Werknemers die hiervan de dupe zijn moeten opdrachtgevers hiervoor verantwoordelijk kunnen stellen, vinden de partijen.

De vakbonden moeten van de twee politieke partijen de mogelijkheid krijgen om beter op te komen voor de belangen van groepen werknemers. Door processen voor groepen en het eisen van een schadevergoeding mogelijk te maken, kunnen vakbonden kwaadwillende opdrachtgevers meer onder druk zetten om het juiste loon te betalen.

"Illegale arbeid is en blijft onaanvaardbaar", zegt CDA-Kamerlid Hilde Palland. "Om uitbuiting van werknemers te voorkomen, moeten schijnconstructies verder worden teruggedrongen. Daar komt bij dat goedwillende ondernemers en werknemers die zich juist wel aan de regels houden hier ook last van hebben door oneerlijke concurrentie."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions