Clicky


Iran geeft toe Oekraïens toestel neer te hebben gehaald

Iran geeft toe Oekraïens toestel neer te hebben gehaald
11-01-2020 09:52 | Buitenland | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

TEHERAN - Iran heeft het Oekraïense toestel dat woensdag neerstortte bij Teheran "per ongeluk" neergehaald, omdat het vliegtuig werd aangezien voor een vijandelijk doelwit. Dat melden Iraanse staatsmedia zaterdag, die verwijzen naar een verklaring van het leger.

De Boeing 737 zou vlak langs een militaire basis van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn gevlogen, waarop het werd neergehaald. Alle 176 inzittenden van het toestel van Ukraine International Airlines kwamen om bij de crash.

Het Iraanse leger biedt in een verklaring zaterdag zijn excuses aan voor de "menselijke fout" die leidde tot de crash en zegt dat het zijn procedures zal verbeteren om dergelijke "vergissingen" in de toekomst te voorkomen. De krijgsmacht stelt de verantwoordelijken voor het neerhalen van het toestel voor het gerecht te zullen brengen. De Iraanse president Hassan Rohani spreekt op Twitter van een "grote tragedie" en een "onvergeeflijke vergissing".

Onder meer Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zeiden recent informatie te hebben waaruit blijkt dat het vliegtuig met een raket werd neergehaald. Iran had tot nu ontkend dat een raket de crash veroorzaakte.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)