Clicky


Oekraïne: vooral buitenlanders in ramptoestel

Oekraïne: vooral buitenlanders in ramptoestel
08-01-2020 09:34 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

TEHERAN - [update 11:27 uur] De meeste mensen in het passagierstoestel dat crashte in Iran hadden niet de Oekraïense nationaliteit. Het gaat om 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten, meldt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken na de vliegramp, die aan meer dan 170 mensen het leven heeft gekost.

De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines stortte kort na het opstijgen neer. Het toestel vloog van Teheran naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hulporganisatie Rode Halvemaan zegt dat met hulp van militairen en brandweerlieden wordt gezocht naar lichamen. "Iedereen helpt zodat we alle lichamen kunnen bergen. Die zijn in een groot gebied neergekomen", aldus het hoofd van een reddingseenheid.

Ukraine International Airlines zegt dat Kiev niet de eindbestemming was voor de meeste passagiers. Die hadden daar moeten overstappen op vluchten naar andere bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij heeft ook laten weten alle vluchten naar Teheran voorlopig op te schorten.

Iraanse media berichten dat het toestel is neergekomen bij Parand, vlak bij Teheran. Videobeelden van Iraanse staatsmedia, lijken te tonen dat het toestel in de lucht al in brand staat. Het gecrashte toestel is volgens Ukraine International Airlines gebouwd in 2016 en zou twee dagen geleden nog een onderhoudsbeurt hebben gehad.

President Volodimir Zelenski van Oekraïne zegt dat de luchtwaardigheid zal worden gecontroleerd van alle toestellen die worden gebruikt in de Oekraïense burgerluchtvaart. Ook gaf hij opdracht een strafrechtelijk onderzoek te openen, zonder daarover in detail te treden.