Clicky


Alcohol en/of drugs achter het stuur – wie is er aansprakelijk?

Alcohol en/of drugs achter het stuur – wie is er aansprakelijk?
12-11-2019 11:24 | Juridische Column | auteur Dolf van Gaalen

LEEUWARDEN - Het aantal ongevallen met een dodelijke afloop door alcohol in het verkeer is in de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd. Degene die aansprakelijk is, zal meestal schadevergoeding moeten betalen. Bijvoorbeeld als er iemand gewond is geraakt, maar ook als er slechts sprake is van blikschade. Bij een vrachtwagenongeluk is bijna altijd sprake van een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk. Is dit ook het geval indien de vrachtwagenchauffeur onder invloed van alcohol en/of drugs was?

Uit de wettelijke bepalingen volgt dat een werknemer niet aansprakelijk is voor de vergoeding van schade die hij bij de uitvoering van zijn werk toebrengt aan de werkgever of aan een derde jegens wie de werkgever tot vergoeding van die schade is gehouden.

De werkgever is aansprakelijk indien de schade is veroorzaakt door een fout van een ondergeschikte. Deze fout moet het gevolg zijn van de uitoefening van de taak die hem is opgedragen door de werkgever. Indien aan deze voorwaarden is voldaan, is de werkgever tegenover derden altijd aansprakelijk, ook al kan hem geen enkel verwijt worden gemaakt.

De werknemer dient de schade wel zelf te vergoeden (aan de werkgever die een schadevergoeding aan een derde heeft betaald) indien de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Hiervan is sprake indien de werknemer de schade opzettelijk heeft toegebracht of zich ervan bewust was, dat zijn handelen noodzakelijk of zeer waarschijnlijk schade zou veroorzaken.

In de jurisprudentie is bepaald dat deelnemen aan het verkeer onder invloed van alcohol en/of drugs valt onder aan opzet grenzende roekeloosheid. De hoeveelheid alcohol en/of drugs speelt hierin wel een rol. Een chauffeur die tijdens zijn eten een glaasje bier heeft gedronken en daarna een ongeluk heeft veroorzaakt, zal niet aansprakelijk worden gehouden voor de schade.

De werkgever kan zijn aansprakelijkheid beperken door het opnemen van de volgende clausule in het arbeidscontract of in het bedrijfshandboek:

‘de werknemer die bij de uitvoering van de overeenkomst (letsel)schade toebrengt aan eigendommen van de werkgever en of derden is jegens de werkgever aansprakelijk indien deze schade het gevolg is van drank en/of drugsgebruik’

In deze gevallen kan de werkgever zijn schade weer op de werknemer verhalen.