Clicky


Teveel PFAS in strooizout

Teveel PFAS in strooizout
11-11-2019 08:54 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet maakt zich geen zorgen over een mogelijk teveel aan schadelijke chemische stoffen in strooizout. "Dat wordt opgelost. Het is geen probleem", zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Een interview met Arbin Bos, directeur van zoutleverancier De Nederlandse Zoutbank in De Telegraaf, heeft onrust veroorzaakt, maar Van Nieuwenhuizen maakt zich geen zorgen dat er niet gestrooid kan worden om gladheid op de wegen tegen te gaan. Het kabinet zal later op maandag meer vertellen over het kwestie, aldus de bewindsvrouw.

Volgens Bos zijn er te hoge PFAS-waarden gemeten in strooizout, zogenoemde poly- en perfluoralkylstoffen waar momenteel zeer strenge normen voor gelden. Als het PFAS-gehalte in grond boven de norm uitkomt, mag deze grond niet verplaatst worden. Dat zou ook betekenen dat zout met deze chemische stoffen niet gestrooid mag worden.

Eurosalt Handelmaatschappij, de zoutleverancier van Rijkswaterstaat, denk dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Dat zout ligt al miljoenen jaren onder de grond. Het wordt gemijnd, bewerkt en overdekt vervoerd in schepen en vrachtwagens", aldus een woordvoerder. Ook de meeste "strategische depots" zijn volgens hem overdekt, al zijn er ook opslagplaatsen die half overdekt zijn, bijvoorbeeld langs de A13 bij Delfgauw. "In de keten wordt geen PFAS gebruikt", verzekert de zegsman. "Die stof wordt pas zo'n vijftig jaar gebruikt, onder meer als brandvertragend middel."