Clicky


Tot 6 jaar en 9 maanden cel voor drugstransporten

Tot 6 jaar en 9 maanden cel voor drugstransporten
18-10-2019 11:46 | Criminaliteit | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 38-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar en 9 maanden voor het leidinggeven aan een organisatie die zich bezighield met transporten en opslag van chemicaliën voor drugslaboratoria. Een 26-jarige man uit Venlo, die deel uitmaakte van de organisatie, krijgt een celstraf van 5 jaar. De rechtbank veroordeelde 6 andere verdachten tot celstraffen variërend van 15 maanden (waarvan 5 maanden voorwaardelijk) tot 4 jaar. Drie mannen uit Venlo (35, 55 en 60 jaar) werden vrijgesproken.

De organisatie liet van januari tot en met april 2018 op grote schaal chemicaliën vanuit Polen naar Nederland vervoeren. Hierbij ging het vaak om duizenden kilo's zoutzuur, fosforzuur of aceton. Met deze hoeveelheden chemicaliën konden miljoenen xtc-tabletten en zeer grote hoeveelheden amfetamine geproduceerd worden.

De vrachtwagens werden gelost in onder meer Son en Breugel, ’s-Hertogenbosch en Odiliapeel. Veelal werden van daaruit chemicaliën gedistribueerd. Een 34-jarige man uit Venlo krijgt een celstraf van 4 jaar voor zijn aandeel in die loswerkzaamheden en de opslag van de chemicaliën. Hij was bovendien beheerder van een zeecontainer met daarin een drugslaboratorium niet ver van zijn woning. Ook trof de politie in zijn woning 60 kilo MDMA aan. Een 32-jarige Eindhovenaar en mannen van 34 en 38 jaar uit Valkenswaard krijgen celstraffen van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor hun aandeel in het lossen van transporten en de opslag van chemicaliën.

Verder werd een 52-jarige man uit Spijkenisse veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, voor de verhuur van een deel van zijn woning waarin een drugslab werd ingericht. Een 56-jarige man uit Rossum krijgt eveneens voor het verhuren van een deel van zijn bedrijfsterrein waarop een drugslab werd ingericht, en voor het bezit van een hagelgeweer en een geladen pistoolmitrailleur, een celstraf van 21 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat er sprake was van een grootschalige en professionele werkwijze. Dit blijkt onder meer uit de grote hoeveelheden aangetroffen chemicaliën en apparatuur. Volgens de rechtbank moet krachtig worden opgetreden tegen de productie van harddrugs. De productie van dergelijke drugs, de ongecontroleerde opslag van chemicaliën voor die productie en de dumpingen van drugsafval brengen namelijk grote veiligheidsrisico’s met zich mee.