Clicky


Nieuwe Scania S500 voor RVV Transport

Nieuwe Scania S500 voor RVV Transport
19-08-2019 12:09 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

BREDA - Eigenlijk was Ronald van Vark uit het Noord-Brabantse Rijswijk niet eens écht op zoek naar een nieuwe truck. Maar toen hij onderweg een nieuwe Scania S500 zag staan in een kleur die hem beviel, was zijn interesse gewekt. Samen met de Scania-dealer in Den Bosch wist hij ‘een goede deal te maken’ en stelde de 48-jarige eigenrijder zijn droomtruck samen: chique, stoer en apart.

“Dit is niet de eerste Scania waarmee ik mijn werk doe,” vertelt Ronald. “Ik begon in 1995 voor mijzelf op een 113 met 320 pk. Daarna kocht ik een 164 en steeg het aantal paarden naar 480. Om vervolgens over te stappen naar die andere Zweed met respectievelijk 420 pk voor de eerste en 460 die nu dus weer plaats maakt voor deze S500.”

Ronald heeft altijd de gewoonte gehad zijn trucks flink te personaliseren. “Maar deze vind ik wel héél mooi geworden. Hij is echt ingetogen chique met die zilvergrijze kleur. De vorige was antraciet, maar hoewel dat heel stoer staat, was hij altijd vies want op die donkere kleur zie je alles. Deze kleur brengt meer balans tussen rijden en poetsen.” Ronald merkt ook dat hij met zijn 48 jaar zijn focus steeds meer op andere aspecten legt. “Vroeger keek je meer naar de buitenkant. Dat telt nog steeds, maar ik merk ik dat zaken als veiligheid steeds belangrijker ga vinden. Daarom heb ik deze keer ook gekozen voor een retarder en ACC. Dat geeft behalve extra veiligheid ook meer gemak omdat deze Scania automatisch optrekt en stopt in de file. Als Beneluxrijder heb je daar nu eenmaal helaas geregeld mee te maken.”

Waar Ronald ook zeer over te spreken is, zijn de LED-koplampen. “Voor mij is dat nieuw, maar ik vraag nu al af hoe je ooit zonder hebt kunnen rijden. Wat een mooi rustig licht.” Veel minder ‘rustig’ zijn de verlengde zonneklep, de beugel met de grote LED-balk en de vier luchthoorns op het dak. “Die LED-balk geeft een ongelooflijke puist licht en de hoorns zijn van het type ‘4 x extra hard’, grinnikt hij. “Want ik heb daar 12mm leidingen rechtstreeks vanaf de ketel op toegepast. Nodig? Nee, natuurlijk niet. Maar ik rijd al 30 jaar Truckrun en dan is het wel kicken.”

Het exterieur van de auto kenmerkt zich verder door de speciale zijbeplating en de op een heel aparte manier gespoten grille. “Ik had dat idee al heel lang dat die Scania grille een look zou moeten kunnen meegeven alsof er een metalen rooster voorzit. Ik vind het goed gelukt.”

De achterkant van de cabine is afgewerkt met een speciale kunststofplaat met een apart gevormde slangenhaspel. Een mooie afdekking van het chassis en een andere achterbumper met led-achterlichten maken het af.

Zijn alle verbouwingen gedaan door Vlastuin uit Renswoude, het interieur is 100 procent af-fabriek Scania. “Ik heb op de standkoeling na, zo’n beetje alles aangevinkt. Dus lederen bekleding, de zwaarste radio en entertainmentset met een extra subwoofer en verder alle luxe, zoals het tot één meter uittrekbare bed. Een kastenwand achter was niet nodig. Ten eerste wilde ik twee bedden omdat mijn zoontje graag meerijdt, en verder is deze cabine veel ruimer dan mijn vorige.”

Nu Ronald de auto zo’n drie maanden heeft, kan hij langzamerhand steeds beter vergelijken. “Laat ik typisch Hollands beginnen met de dingen waar, zeg maar, het gewenningsproces nog even meer tijd nodig heeft. De zonnekleppen bijvoorbeeld hadden van mij zo’n rolgordijn mogen zijn en dan elektrisch. En ook aan de nieuwe spiegels moet ik nog even wennen. Bij mijn vorige Scania’s zaten die lager en ik geloof dat ik dat fijner vind. Maar dat wordt weer helemaal goed gemaakt door de kracht van de motor. Daarbij vind ik de Scania enorm precies sturen. Dat is echt genieten. En hoewel deze auto 40 pk meer heeft dan mijn vorige, loopt hij nu al een stuk zuiniger dan die andere ooit gedaan heeft. Ik rijd er nu al 1:4 mee. Dat zijn toch berichten waar je mee kunt thuiskomen.”

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus