Clicky


Noodlanding Russisch vliegtuig in maisveld

Noodlanding Russisch vliegtuig in maisveld [+foto's&video]
15-08-2019 10:16 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

MOSKOU - [update 12:28 uur] Een Russisch passagiersvliegtuig heeft donderdag in de buurt van Moskou een geslaagde noodlanding in een maisveld gemaakt, nadat beide motoren van de Airbus A321 met meer dan 230 inzittenden waren uitgevallen door een botsing met vogels.

Er zijn 23 gewonden, onder wie negen kinderen. Zij liepen in de meeste gevallen kneuzingen en schaafwonden op en hoefden niet naar het ziekenhuis. Alleen een 69-jarige vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen.

Passagiers posten video-opnamen van de geslaagde buiklanding op sociale media. Bij die landing werd het landingsgestel niet uitgeklapt.

Het ongeluk gebeurde in de buurt van Moskou. Het vliegtuig van Ural Airlines was juist van de luchthaven Ramenskiy (ten oosten van Moskou) vertrokken op weg naar Simferopol op de Krim, meldt het Russische ministerie van Rampenbestrijding.

De copiloot van het toestel, Georgi Moerzin (23), zegt in een video: "Na het opstijgen vlogen er vogels in de motoren, waarbij de linker meteen stilviel. Daarna werd ook de rechtermotor getroffen en hield ermee op. We hadden geen aandrijving meer en verloren hoogte. De captain nam de controle over en zette het toestel door manuele besturing in het veld neer."

Meteen na de geslaagde noodlanding werden gezagvoerder Damir Joesoepov en zijn rechterhand Moerzin overladen met complimenten. Gouverneur Evgeni Koeyvasjev van de regio Sverdlovsk zei dat zij "fantastisch vakmanschap en zelfcontrole hadden getoond".

"Zij en de bemanning hebben 223 levens gered. Het zijn helden", aldus de gouverneur. Het aantal inzittenden bleek later nog iets hoger.

Het Kremlin heeft aangekondigd de twee piloten te zullen onderscheiden na de succesvolle noodlanding. "We feliciteren de heldenpiloten die mensenlevens hebben gered", zei de woordvoerder van het Kremlin, Dimitri Peskov.