Clicky


Luchthaven Hongkong schrapt vluchten

Luchthaven Hongkong schrapt vluchten
12-08-2019 11:24 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG/AFP

HONGKONG - De autoriteiten in Hongkong hebben alle resterende uitgaande vluchten maandag aan het einde van de middag afgelast. Het besluit volgde op een nieuwe stroom demonstranten die naar de voornaamste hallen van het vliegveld trok.

Naar schatting 5000 betogers zijn in de vertrek- en aankomsthallen gaan zitten, maar tegen het begin van de nacht werd er door betogers opgeroepen het voor gezien te zouden (circa 11.30 onze tijd) en naar huis te gaan. Een aantal draagt lapjes voor één oog, omdat pas een vrouwelijke betoger in het oog is geraakt door een klapkogel van de oproerpolitie. Naar het zich laat aanzien, verliest zij dat oog.

Het schrappen van de vluchten op de luchthaven op het eiland Chek Lap Kok geldt als de meest ingrijpende maatregel in de negen weken van protesten tegen het bestuur van het autonome Hongkong. De regeringsleider Carrie Lam heeft geklaagd dat de betogingen de economie van het financiële centrum aan de Zuid-Chinese kust hard raken.

Maandag heeft Peking nog gewaarschuwd dat de protesten moeten ophouden. Een woordvoerder van het regeringskantoor belast met de voormalige Britse en Portugese koloniën Hongkong en Macau stelde dat "het geweld moet stoppen en iedereen die zich zorgen maakt over de stad, moet zich tegen het geweld keren". Hongkong beleeft volgens hem een kritiek moment en "de gewelddadige misdaad moet met een ijzeren vuist neergeslagen". Peking ziet zelfs "terroristische trekjes" in de ongeregeldheden.

Het protest begon toen de regering-Lam een wet wilde aannemen die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Hongkong was tot 1997 ruim anderhalve eeuw Brits. Bij de overdracht werd vastgelegd dat de Speciale Autonome Regio Hongkong voor vijftig jaar minstens verder zou gaan als een los van China staande stadstaat met eigen wetgeving en bestuur. De wet over de uitlevering zou de totale overname van Hongkong door Peking bespoedigen, vrezen betogers.

Lam besloot het wetsvoorstel in te trekken om de gemoederen te bedaren, maar daar bleek het te laat voor. Het protest richt zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen China dat als buitenland wordt gezien. Het protest is ook een beproeving voor de autoritaire regering in Peking.