Clicky


Nieuwe verbrede A6 jaar eerder open dan gepland

Nieuwe verbrede A6 jaar eerder open dan gepland
08-07-2019 17:15 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

ALMERE - Maandagochtend 8 juli 2019 heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de nieuwe verbrede snelweg A6 bij Almere officieel geopend. Een jaar eerder dan gepland kan het verkeer tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost (Oostvaarders) gebruik maken van vier in plaats van twee rijstroken per rijrichting.

Een goede samenwerking tussen aannemerscombinatie Parkway6, de gemeente Almere, provincie Flevoland, waterschap Zuiderzeeland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat heeft geleid tot deze versnelde ingebruikname.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de versnelde ingebruikname van de weg: "De verbreding van de snelweg A6 is onderdeel van het gigantische project om het verkeer op de drukke wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere in beweging te houden. Door een sterk staaltje teamwork tussen markt en overheid is het gelukt om weggebruikers maar liefst een jaar eerder dan gepland te laten profiteren van de verdubbeling van de rijstroken. Waarmee we de files aanpakken en de leefomgeving voor de mensen in de buurt erop vooruit gaat. De A6 is onze eerste energieneutrale snelweg. Zonnepanelen langs de weg leveren de elektriciteit voor de matrixborden en de led-verlichting. Een mooi voorbeeld van hoe we anno 2019 wegen aanleggen. Niet voor niets een project waarmee we een Europese prijs voor duurzaam aanbesteden hebben gewonnen."

De snelweg A6 bij Almere is verbreed naar vier keer twee rijstroken met hoofd- en parallelbanen en zal straks de eerste energieneutrale rijksweg van Nederland zijn. Door middel van een zonnepanelenveld in het knooppunt Almere kan de snelweg in zijn eigen energiebehoefte voorzien. De zonnepanelen wekken genoeg energie op om onder andere de (led)verlichting, de matrixborden en de verkeerslichten te laten werken. In het najaar van 2019 wordt het zonnepanelenveld opgeleverd en in bedrijf genomen.

De komende maanden moeten nog afrondende werkzaamheden uitgevoerd worden aan lokale lokale wegen rond de A6, zoals het gereed maken van de aansluiting met de Tussenring en het inzaaien van de grondwallen. Eind november 2019 zijn alle afrondende werkzaamheden gereed.

Nieuwe naamgeving op- en afritten A6

De verbreding van de A6 is een goed moment om ook de namen van aansluitingen op de A6 aan te passen. De namen zijn bepaald door de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBD), in overleg met de gemeente. De op- en afritten zijn vernoemd naar de wijken waar automobilisten vanaf de snelweg als eerste terechtkomen:

  • Afrit 6: Almere Buiten en Nobelhorst (voorheen Almere Buiten-West)
  • Afrit 7: Almere Regenboogbuurt en Eilandenbuurt (voorheen Almere Buiten)
  • Afrit 8: Almere Oostvaarders (voorheen Almere Buiten-Oost)