Noorwegen bevestigt aanvallen op tankers 'Front Altair' en 'Kokuka Courageous'

Noorwegen bevestigt aanvallen op tankers 'Front Altair' en 'Kokuka Courageous'
13-06-2019 11:56 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

OSLO - [update 14:10 uur] De Noorse tanker Front Altair is donderdagochtend vroeg ''aangevallen'' in de Golf van Oman tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Iran. Daarbij zijn drie explosies geweest. Het schip staat in brand. Dat meldt de Noorse maritieme autoriteit, eraan toevoegend dat er geen gewonden zijn gevallen.

Volgens de Noren was ook het andere schip dat in hetzelfde gebied vaart, de Kokuka Courageous, het doelwit van een aanval.

Het Iraanse persbureau IRNA meldde dat de Iraanse marine de 44 opvarenden heeft gered van twee brandende tankers na een ''ongeluk'' in de Golf van Oman. "44 zeelieden van de twee buitenlandse olietankers die een ongeluk hadden in de Golf van Oman zijn door de (marine)reddingsbrigade van de provincie Hormozgan uit het water gehaald en overgebracht naar de haven van Bandar-e-Jask", citeerde IRNA een "geïnformeerde bron".

Bezorgd

Het Iraanse persbureau meldde dat de Front Altair zou zijn gezonken. De directeur van Frontline, het bedrijf waarvan het schip is, ontkent dat. "Ik kan bevestigen dat het schip niet is gezonken'', aldus Robert Hvide Macleod.

De Noorse autoriteiten vragen hun schepen in de regio om extra voorzichtig te zijn en "tot nader order uit de Iraanse wateren te blijven".

Intertanko, de organisatie van bedrijven met olietankers, liet weten bezorgd te zijn over de veiligheid van de schepen en hun bemanningen die door de Straat van Hormuz varen. De Straat van Hormuz verbindt de Golf van Oman met de Perzische Golf. "We moeten niet vergeten dat ongeveer 30 procent van de ruwe olie die over zee wordt vervoerd, door de Straat van Hormuz gaat. Als de wateren onveilig worden, kan de bevoorrading van de hele westerse wereld in gevaar komen".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,770
Diesel1,450

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden