Clicky


Italië tekent voor rol in Nieuwe Zijderoute

Italië tekent voor rol in Nieuwe Zijderoute
23-03-2019 17:33 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG/AFP

ROME - Italië sluit zich aan bij de Chinese Nieuwe Zijderoute. De landen legden dat vast in een overeenkomst tijdens een bezoek van de Chinese leider Xi Jinping aan Rome.

Italië is het eerste G7-land dat tekent voor een rol in het omvangrijke Chinese infrastructuurproject. De populistische regering in Rome wil de kwakkelende economie weer op gang brengen en had de rode loper uitgerold voor Xi.

De groeiende Chinese invloed wordt in het westen met argusogen bekeken, maar vicepremier Luigi Di Maio zei dat Rome de economische belangen van Italië voorop moet stellen. "Dit is een erg belangrijke dag voor ons'', zei Di Maio, die namens zijn regering de zogenoemde memorandum van overeenstemming ondertekende. "Italië heeft gewonnen en het Italiaanse bedrijfsleven heeft gewonnen.''

Italiaanse en Chinese bedrijven tekenden tien deals. Een van de bedrijven die profiteert is Ansaldo, dat een contract tekende om turbines te maken. Ook zijn nog eens negentien overeenkomsten getekend door vertegenwoordigers van de landen. Die hebben betrekking op uiteenlopende zaken, zoals de aanpak van belastingontduiking en de Italiaanse fruitexport naar China.