Clicky


Antwerpse haven krijgt bunkerponton voor LNG

Antwerpse haven krijgt bunkerponton voor LNG
27-02-2019 10:28 | Buitenland | auteur Redactie

ANTWERPEN - De Belgische aardgasnetbeheerder Fluxys en het Nederlandse bedrijf Titan LNG gaan een ponton bouwen om LNG te leveren aan schepen in de haven van Antwerpen. Het ponton moet midden 2020 in gebruik zijn. Alternatieve brandstoffen zoals LNG zullen reders helpen de verstrengde emissienormen voor de scheepvaart te halen.

Het nieuwe bunkerponton aan kaai 526-528 zal binnenvaartschepen en kleine kustschepen bevoorraden. Vandaag voorziet Fluxys ook al LNG-bunkering in Antwerpen, maar enkel via tankwagens.

Het zeventig meter lange FlexFueler 002 LNG-bunkerponton is identiek aan de FlexFueler 001 van Titan LNG. Het eerste LNG-bunkerponton in Noordwest-Europa dat binnen enkele maanden opent in Amsterdam.

Strengere emissienormen geven boost aan alternatieve brandstoffen

LNG heeft een schonere verbranding dan traditionele stookolie. Naast andere alternatieve brandstoffen zoals waterstof is het een oplossing om zwavel-emissienormen in de scheepvaart te doen dalen. De maximaal toegelaten zwaveluitstoot in de sector mag tegen 2020 nog 0,5 procent bedragen, tegenover 3,5 procent vandaag.

Eerste LNG-schip met vaste loop in Antwerpen

Op 31 januari verwelkomde Port of Antwerp ‘Containerships Nord’ aan de DP World containerterminal. Dit CMA-CGM schip met een capaciteit van 1.380 TEU vaart volledig op de alternatieve brandstof LNG. Het is lang niet het eerste LNG-schip dat Antwerpen aan doet, maar wel het eerste met een vaste loop langs de haven.