Tankpasfraude

De Nederlandse transportsector is de afgelopen jaren zwaar gedupeerd door georganiseerde, criminele bendes die tankpassen stelen uit vrachtwagens. De werkwijze is doorgaans als volgt: Ruiten van vrachtwagens worden ingeslagen en als er een tankpas in de cabine ligt, wordt deze gekopieerd met een cardreader en meteen weer teruggelegd.

Als afleidingsmanoeuvre nemen de criminelen iets kleins mee zoals bijvoorbeeld een zonnebril. Het transportbedrijf heeft dus niet door dat de pas gekopieerd is en komt daar pas achter als de volgende afrekening van de tankpas op de deurmat valt.

Een groot aantal bedrijven in vooral het oosten en noorden van het land heeft op deze manier tientallen miljoenen euro's verloren. Met een gekopieerde tankpas in handen is het kassa! Op verschillende manieren wordt de buit ten gelde gemaakt.

Chauffeurs worden aangesproken op parkeerterreinen met de vraag of ze goedkoop willen tanken tegen contante betaling. Maar er zijn ook vrachtwagens met extra ingebouwde opslagtanks om zoveel mogelijk brandstof in te kunnen slaan en door te kunnen verkopen. Het tanken gebeurd bij onbemande pomps zonder cameratoezicht.

Het is dus blijkbaar niet moeilijk om pasjes te kopiëren, maar hoe komen de dieven aan de bijbehorende codes van de pasjes? Volgens Esther Vorenkamp, woordvoerster van Transport en Logistiek Nederland, schrijven sommige chauffeurs de code op het pasje. Vanaf sommige pasjes kan je de pincode gewoon aflezen met de cardreader. En dan zijn er veel bedrijven die de pasjes en de codes gescheiden bewaren, maar vaak is het binnen het wereldje een publiek geheim wat de bewaarplekken zijn.

Tips voor vrachtwagenchauffeurs:
- bewaar tankpas en pincode altijd gescheiden en schrijf de code nooit op het pasje
- bewaar de tankpas niet in de cabine


Geraadpleegde bron(nen):
Tros Opgelicht

Transportrisico

Rijverboden

Monday 19 Februaryt/m Sunday 25 February:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!

Meer rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

Tip de redactie
Tip de redactie!


Fotoalbum

Nieuwste foto's

Keijsers
Keijsers
Witralux
OVVIO
Wierda
Zuidwest
» meer foto's!

Zelf foto insturen!