Proeftijd werknemers gaat niet naar 5 maanden

Proeftijd werknemers gaat niet naar 5 maanden
30-01-2019 17:20 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De proeftijd voor werknemers wordt niet verlengd van twee naar vijf maanden. Het plan van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaat van tafel door verzet in de Tweede Kamer, is in Den Haag vernomen.

De vier regeringspartijen vrezen dat werkgevers misbruik gaan maken van de langere proeftijd. Eerder was er al kritiek van de oppositie en van vakbonden en andere organisaties. Ook de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering, had bedenkingen.

In een debat donderdag zal duidelijk worden of Koolmees zelf zijn plan intrekt, of dat partijen hem daartoe oproepen. Het voorstel maakte deel uit van een reeks plannen om de arbeidsmarkt te hervormen. Met een langere proeftijd wordt de drempel lager om iemand aan te nemen en de kans op een vaste aanstelling groter, was de redenatie van Koolmees.

Met zijn Wet Arbeidsmarkt in Balans wil de minister het verschil tussen een vaste aanstelling en flexibel werk verkleinen: vast werk minder vast door bijvoorbeeld ontslag makkelijker te maken, flex minder flex door meer zekerheden.

Voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersorganisatie MKB-Nederland vindt het "onbegrijpelijk'' dat de voorgestelde verlengde proeftijd nu eenzijdig van tafel gaat. "Natuurlijk kan het kabinet een andere keus maken, maar dan moet daar aan de andere kant ook iets tegen overstaan'', aldus Vonhof die daarom pleit voor het aanpassen van maatregelen die tijdelijk werk duurder maken. "Nu is er van enige balans al helemaal geen sprake meer.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden