Transport Online - Fokker krijgt nieuwe contracten voor F-35

 


Fokker krijgt nieuwe contracten voor F-35

Fokker krijgt nieuwe contracten voor F-35
30-01-2019 17:05 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

FORT WORTH - GKN Fokker heeft nieuwe opdrachten binnengesleept voor de productie van onderdelen voor de F-35. Dat maakt de Nederlandse toeleverancier aan de defensie- en luchtvaartindustrie bekend bij de overdracht van het eerste operationele exemplaar van het gevechtsvliegtuig voor Nederland aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

GKN Fokker gaat in zijn fabriek in Woensdrecht elektrische bekabeling maken voor de F-35, die bij de Nederlandse luchtmacht de F-16 gaat vervangen. Ook levert het bedrijf composieten voor de bekleding van de straalmotoren van het toestel. Hoeveel omzet de contracten precies opleveren is niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder van Keijzer loopt dat in de honderden miljoenen euro's.

De staatssecretaris noemt de overdracht van het eerste toestel "een mijlpaal'' voor defensie. Tegelijkertijd vormen contracten zoals die van GKN Fokker met fabrikant Lockheed Martin en motorenbouwer Pratt & Whitney "een miljardenimpuls'' voor het bedrijfsleven. "Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe internationale samenwerking bijdraagt aan onze eigen economie.''

Bijdrage Nederland

Volgens topman Hans Büthker onderstrepen de nieuwe contracten het belang van de bijdrage van de Nederlandse industrie aan de ontwikkeling van de F-35. GKN Fokker is al sinds 2002 betrokken bij de F-35. Het levert onder meer bekabeling, vleugelonderdelen, kleppen voor rem-parachutes en stophaken voor het landen op vliegdekschepen.

Nog afgezien van de nu gesloten deals, hebben de productie en het onderhoud van de F-35 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen al 1,4 miljard opgeleverd aan contracten en omzet. Daar komen naar verwachting de komende decennia nog enkele tientallen miljarden bij. Dat levert volgens het ministerie bij elkaar zo'n 1600 vaste banen op.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,604
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden