Transport Online - PVV boos, links twijfelt over kinderpardondeal

PVV boos, links twijfelt over kinderpardondeal

PVV boos, links twijfelt over kinderpardondeal
30-01-2019 11:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De linkse oppositie in de Tweede Kamer is blij dat veel 'gewortelde' asielzoekersgezinnen in Nederland mogen blijven. Maar GroenLinks en SP fronsen de wenkbrauwen bij de "miezerige koehandel'' die de regeringscoalitie zou hebben bedreven om die pil voor de VVD te vergulden.

Vooral de afspraak dat Nederland toch geen 750, maar 500 vluchtelingen per jaar van de Verenigde Naties overneemt, steekt beide oppositiepartijen. Dat is "wrang'' gegoochel met kwetsbare mensen, vinden ze, en heeft helemaal niets van doen met het kinderpardon, waarom het toch allemaal begonnen was.

Ook over een andere wederdienst aan de VVD hebben de linkse partijen hun twijfels. Ze vragen zich af of de staatssecretaris zijn bevoegdheid om "schrijnende gevallen'' alsnog een verblijfsvergunning te geven, wel echt kan overlaten aan de directeur van de vreemdelingendienst. De staatssecretaris blijft toch verantwoordelijk, meent Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks).

Morrelen aan die zogeheten discretionaire bevoegdheid was tot voor kort volstrekt taboe voor onder meer het CDA. Maar de VVD heeft de christendemocraten alsnog overtuigd dat het anders moest, zegt CDA'er Madeleine van Toorenburg.

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn eindoordeel over het zwaarbevochten compromis dat de coalitie dinsdag bereikte al wel klaar. Dat beloont illegalen en moedigt kansloze asielzoekers aan ook naar Nederland te komen, vindt hij. Vooral de "slappelingen en lafaards'' van de VVD moeten het ontgelden omdat de grootste regeringspartij zijn kiezers zou bedriegen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bereikten dinsdagavond na lang onderhandelen een vergelijk over het kinderpardon. Ruim zeshonderd kinderen van asielzoekers die al lange tijd in Nederland wonen, mogen blijven. Maar daarmee moet het voortaan uit zijn. Asielzoekers en hun gezinnen moeten sneller duidelijkheid krijgen om te voorkomen dat zich opnieuw 'schrijnende gevallen' aandienen.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,646
Diesel1,271

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions