Transport Online - Buschauffeur veroordeeld voor ongeval door inschattingsfout

Buschauffeur veroordeeld voor ongeval door inschattingsfout

Buschauffeur veroordeeld voor ongeval door inschattingsfout
29-01-2019 19:49 | Ongevallen | auteur Redactie

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een buschauffeur veroordeeld tot een geldboete van 500 euro. De buschauffeur was op 16 april 2018 op de Thorbeckelaan in Gouda betrokken bij een verkeersongeval met dodelijke afloop.

Het ongeval gebeurde doordat de bus twee naast elkaar rijdende fietsers inhaalde. Bij het inhalen raakte de rechter buitenspiegel van de bus het stuur van een van de fietsende scholieren. Het 14-jarige slachtoffer kwam daardoor ten val en is ter plaatse overleden.

Voor een veroordeling voor artikel 6 van de Wegenverkeerswet moet sprake zijn van ernstige onvoorzichtigheid. Dat is volgens de rechtbank hier niet het geval. Van dat misdrijf wordt de buschauffeur vrijgesproken, aldus de rechtbank.

Door de fietsers in te halen op een smal weggedeelte heeft de bestuurder een inschattingsfout gemaakt. De rechtbank is van oordeel dat de buschauffeur hierdoor wel gevaar op de weg heeft veroorzaakt waarmee zij zich schuldig maakte aan een overtreding. Als ervaren buschauffeur had ze moeten zien dat de weg te smal was om de twee naast elkaar fietsende scholieren in te halen.

De Thorbeckelaan is een vrij drukke weg met intensief verkeer. In 2015 is de weg gereconstrueerd en is de middengeleider breder gemaakt om het oversteken makkelijker te maken. De rijbaan en de fietsstrook zijn toen versmald, waardoor de weginrichting niet langer voldoet aan de daarvoor geldende normen. Door de inrichting van de weg met een rijbaan en een gemarkeerde fietsstrook wordt de indruk gewekt dat de weg ter plaatse voldoende ruimte biedt om op de fietsstrook rijdende fietsers in te halen. Dat laat echter de eigen verantwoordelijkheid van de buschauffeur onverlet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen