Vier meldingen bij Defensie over 'burnpits'

Vier meldingen bij Defensie over 'burnpits'
29-01-2019 16:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Bij het ministerie van Defensie zijn vier officiële meldingen binnengekomen van gezondheidsklachten als gevolg van vuilverbranding in Afghanistan. Dat zei minister Ank Bijleveld (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Vrijdag waren er nog geen officiële meldingen bij het ministerie bekend.

Vuil, medicijnresten en ander afval werden tijdens de missie tijdelijk verbrand in kuilen, zogenoemde burnpits. Bij advocaat Ferre van de Nadort hebben zich tientallen militairen gemeld die denken dat ze ziek zijn geworden door de giftige gassen van de burnpits.

Sadet Karabulut (SP) vroeg de minister om opheldering. Volgens haar zijn de problemen al jaren bekend en zijn de klachten ,,genegeerd" door het ministerie.

De minister wil eerst alle klachten boven tafel krijgen. Ze wil in gesprek met advocaat Van Nadort en de veteranen die zich bij hem hebben gemeld. Er is intussen een intern meldpunt bij Defensie opgezet waar de klachten kunnen worden doorgegeven. Bijleveld zal "desnoods onafhankelijk onderzoek" naar de kwestie laten uitvoeren.

D66'er Salima Belhaj wil dat alle Afghanistan-veteranen een brief krijgen waarin staat dat zij zich moeten melden als zij gezondheidsklachten hebben. "De minister moet actief werkgeverschap tonen." Bijleveld gaat over het voorstel nadenken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden