Leden Lagerhuis willen ingrijpen in brexit

Leden Lagerhuis willen ingrijpen in brexit
29-01-2019 09:39 | Buitenland | auteur ANP

KONDEN - Het Britse Lagerhuis verwacht na nieuwe debatten over de brexit dinsdag te stemmen over voorstellen over hoe het nu verder moet, vooral over hoe een no-dealbrexit kan worden voorkomen. De brexitdeal van premier Theresa May met de EU werd twee weken geleden door het Lagerhuis met overweldigende meerderheid weggestemd.

May houdt desondanks in grote lijnen vast aan haar deal. Een aantal parlementariërs wil daarom ingrijpen en heeft moties in gediend, onder meer om het initiatief naar zich toe te trekken.

De belangrijkste en meest kansrijke is volgens Britse media afkomstig van een lid van Labour, Yvette Cooper, en van Nick Boles van de Conservatieve Partij. Volgens hun motie moet de regering worden gedwongen de brexit uit te stellen als er niet op tijd een akkoord met de EU is waar het parlement mee instemt. May zou nog tot 26 februari de tijd krijgen en anders moet de brexit worden uitgesteld. Dit voorkomt de no-dealbrexit. Een grote meerderheid in het Lagerhuis wil absoluut geen chaotisch vertrek uit de EU.

De motie is, indien aangenomen, historisch, omdat het Lagerhuis zich al eeuwenlang geen regeringstaken heeft toegeëigend, maar hiermee op de stoel van de premier gaat zitten.

Het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk eindigt, zoals nu voorzien, op 29 maart.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,765
Diesel1,474

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden