Van Hattem geeft fouten met paardenvlees toe

Van Hattem geeft fouten met paardenvlees toe
28-01-2019 17:53 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Bij slachthuis Van Hattem in Dodewaard is tussen 2012 en 2014 vlees van pony’s gemengd met snijresten van rundvlees en verkocht als puur rundvlees. De vleeshandelaar die de vleessnippers kocht, kon dat niet weten. Directeur Ben van Hattem (52) heeft dat maandag gezegd in de strafzaak tegen hem wegens fraude.

Van Hattem legde aan de rechtbank in Den Bosch uit dat in anderhalf jaar tijd ongeveer 550 shetlanders zijn geslacht. De slacht van pony’s was een extra service aan de vaste leveranciers van runderen, lammeren en geiten.

Slachthuis Van Hattem was begin 2014 het middelpunt van een nieuw paardenvleesschandaal. De ontdekking van goedkoop paardenvlees in rundvleesproducten in Frankrijk leidde naar de slagerij in Dodewaard.

De beslissing om ook pony’s te gaan slachten noemde directeur Van Hattem misschien wel zijn grootste fout ooit. "Ik heb er niet zo op gelet en nooit over nagedacht. We hadden dat beter op papier kunnen zetten’’, blikte hij terug.

Van Hattem benadrukte dat de verhouding paardenvlees in rundvlees minimaal is geweest. ,,We verwerkten per week 550 runderen, duizend schapen en geiten en vijfenhalve pony. Het ging om een heel klein deel van de omzet.’’

De aanklager denkt echter dat Van Hattem vorstelijk heeft geprofiteerd van de fraude. In een aparte procedure eist ze 4 ton illegale winst terug.

In de strafzaak staan ook de vleeshandelaar en de eigenaar van een vrieshuis terecht. Vleeshandelaar Hendrik van V. (53) uit Doesburg en vrieshuisdirecteur Henk G. (50) uit Wijhe zeggen dat ze niet wisten dat Van Hattem pony’s verwerkte.

De strafzaak gaat dinsdag verder en dan worden ook de strafeisen van de aanklager verwacht.



Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,780
Diesel1,460

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden