Clicky

 
Transport Online - Tot 7 jaar cel voor diamantroof Schiphol

Tot 7 jaar cel voor diamantroof Schiphol

Tot 7 jaar cel voor diamantroof Schiphol
28-01-2019 17:24 | Algemeen | auteur ANP

HAARLEM - De mannen die verdacht worden van de omvangrijke diamantroof op Schiphol in 2005, zijn maandag veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar. Errol H.V., de man die wordt gezien als organisator en ook de bestuurder was van de geldtransportwagen waarmee de roof werd uitgevoerd, kreeg de hoogste straf. Er was negen jaar cel tegen de 54-jarige man geëist.

H.V. zat in de auto met Marlon D., hij werd veroordeeld tot zes jaar cel. Enkele weken voor de roof eind februari, werd een mislukte poging gedaan. Ook toen bestuurde H.V. de bus, maar zat niet D. maar Erik P. naast hem. P. haakte na deze poging af, D. nam zijn plek in. P. werd voor de poging tot roof door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

Vanaf het begin was duidelijk dat de dieven hulp van binnenuit moesten hebben gehad. Luchthavenmedewerker Ramazan N. observeerde wekenlang op Schiphol voor de bende. Hij werd door de rechtbank tot vijf jaar cel veroordeeld. Zijn advocaat heeft al laten weten hoger beroep aan te tekenen.

De vier mannen moesten door deze veroordeling direct de cel in. Zij werden door de parketpolitie meegenomen.

N.'s collega Raoul T. stond ook terecht, maar hij werd vrijgesproken van medeplegen van de roof. Hoewel de rechtbank wel degelijk aanwijzingen ziet, is het niet wettig en overtuigend bewezen. Wel kreeg T. een celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor witwassen. Hij hoeft niet meer terug de cel in.

Simon van M., de man die volgens het Openbaar Ministerie de luchthavenmedewerkers en de diamantdieven aan elkaar had gekoppeld, werd ook vrijgesproken. De rechtbank ziet daar geen bewijs voor. Hij kreeg wel een celstraf van twee maanden omdat hij verboden wapens in zijn bezit had.

De zaak kwam pas enkele jaren geleden aan het rollen na een langdurige undercoveroperatie door de politie. In totaal is voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt, de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Een deel bleef in het busje achter, maar het grootste deel van de buit is nooit teruggevonden.

De zeven verdachten werden pas begin 2017 aangehouden. Zes van hen moesten terechtstaan, de zevende verdachte en waarschijnlijk het brein achter de overval overleed onlangs.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden