Transport Online - Geëvacueerde bewoners Den Haag nog niet terug

Geëvacueerde bewoners Den Haag nog niet terug

Geëvacueerde bewoners Den Haag nog niet terug
28-01-2019 09:55 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het is nog niet bekend wanneer de mensen die in Den Haag moesten worden geëvacueerd, terug kunnen naar hun huizen. Ze moesten weg nadat in de Jan van der Heijdenstraat zondag een pand was ingestort door een explosie. Maandag komt hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over, zei een woordvoerster van de gemeente.

Vooralsnog kunnen de bewoners ook niet even terug naar huis om spullen op te halen. Veel panden zijn als gevolg van de explosie instabiel en hebben schade. De brandweer en bouwinspecteurs moeten eerst kijken of de woningen veilig zijn, aldus de gemeente. Maandag wordt in kaart gebracht of de woningen veilig genoeg zijn om de bewoners kort naar binnen te laten om spullen op te halen. Als dat mogelijk is, dan zal dat onder toezicht gebeuren.

Na het instorten van het pand werden uit veiligheidsoverwegingen in totaal 27 huizen ontruimd. Ongeveer dertig mensen hebben de nacht doorgebracht in een hotel. Ze krijgen steun van het Rode Kruis en Slachtofferhulp.

Bezoek burgemeester

Burgemeester Pauline Krikke is maandagmorgen opnieuw op bezoek geweest bij bewoners in hun opvanglocatie. Zondag was ze er ook al. "Ik heb net als gisteravond uitgebreid met mensen gesproken. Na de eerste grote schrik dringt nu langzaam echt in alle hevigheid door wat zij hebben meegemaakt en wat hen is overkomen. En er leven veel vragen natuurlijk, bijvoorbeeld over wanneer mensen weer naar huis kunnen. Heel begrijpelijk. Samen met de hulpdiensten zullen we hen zo goed en zo snel mogelijk helpen'', aldus de burgemeester

De politie bewaakte gedurende de nacht de woningen. Bij veel woningen liggen de ramen eruit. De straat, die maandag nog tot zeker 15.00 uur afgesloten is voor verkeer, ligt bezaaid met glas.

Schade

De omvang van de schade is nog niet bekend. Stichting Salvage heeft namens de verzekeraars een informatiepunt ingericht. Hier kunnen bewoners terecht met vragen over schade. Getroffenen kunnen ook zelf contact opnemen met hun eigen verzekeraar, zegt de gemeente.

In totaal raakten door de explosie tien mensen gewond, van wie acht naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het is niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn. Hulpverleners haalden kort na middernacht nog een man levend uit het ingestorte pand. De man lag sinds zondagmiddag onder het puin.

De brandweer gaat ervan uit dat er een gasexplosie was, maar het is nog niet duidelijk waardoor die is ontstaan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen