Transport Online - Herdenking Holocaust bij Auschwitzmonument

Herdenking Holocaust bij Auschwitzmonument

Herdenking Holocaust bij Auschwitzmonument
27-01-2019 09:52 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 12:15 uur] Met een stille tocht en een plechtigheid bij het Auschwitzmonument in Amsterdam is zondag, in de stromende regen, de Jodenvervolging door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam stelde dat het heel erg belangrijk is om ,,steeds weer te vertellen en door te vertellen, opdat het nooit weer kan gebeuren". En: "Zodat we ons ook nu te weer kunnen stellen tegen genocide en tegen misdaden tegen de menselijkheid".

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, noemde het in haar toespraak belangrijk dat er een namenmonument komt. ,,Ter herinnering aan al die niet gekende familieleden. Een groot monument. Er moeten 102.000 namen op passen. En het heeft een groot verhaal te vertellen." Dat nationaal monument staat gepland op de Weesperstraat in de hoofdstad. Omwonenden hebben daar bezwaar tegen gemaakt, omdat er bomen voor moeten worden gerooid en ze het te groot vinden, maar die bezwaren zijn afgewezen.

Premier Mark Rutte legde op deze nationale herdenking een krans bij het monument ‘Nooit meer Auschwitz’, samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en diens 'kinderstaatssecretaris' Mookie Saluna.

De door het Nederlands Auschwitz Comité georganiseerde herdenking is jaarlijks op de laatste zondag van januari. In 2005 riep Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van het naziconcentratiekamp Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden die dag slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

Het Auschwitzmonument is opgebouwd uit gebroken spiegels en gemaakt door Jan Wolkers. De tientallen aanwezigen werd verzocht, ondanks de stromende regen, de paraplu's in te klappen zodat alle belangstellenden de plechtigheid goed konden volgen.

Ook elders in het land wordt zondag de Jodenvervolging herdacht.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,300

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions