Transport Online - Weer tienduizenden gele hesjes de straat op in Frankrijk

Weer tienduizenden gele hesjes de straat op in Frankrijk

Weer tienduizenden gele hesjes de straat op in Frankrijk
26-01-2019 19:09 | Buitenland | auteur ANP/DPA

PARIJS - Tienduizenden mensen zijn in Frankrijk weer de straat opgegaan tijdens protesten van de zogenoemde gele hesjes. Er waren demonstraties in Parijs en andere steden, berichtte de nieuwszender Franceinfo zaterdag. In de hoofdstad, Toulouse, Nantes en in de Normandische stad Evreux liep een deel van de demonstraties uit op botsingen met de veiligheidsdiensten.

Het is het elfde weekend dat de 'gilets jaunes' de straat opgaan. Eerst deden ze dat vanwege een verhoging van de brandstofprijzen. Toen die maatregel was teruggedraaid, bleven de demonstranten de straat opgaan. Nu niet meer met één doel, maar uit algemene onvrede over de regering van president Emmanuel Macron.

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken deden zaterdag ongeveer 69.000 mensen aan de protesten mee, vanwie 4000 in Parijs. Vorige week zaterdag waren dat in heel Frankrijk 84.000 demonstranten. Ook toen liep het in sommige steden uit de hand.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner veroordeelde de gewelddadigheden tijdens de protesten. Hij sprak van oproerkraaiers onder de actievoerders die zich vermomd hadden met gele hesjes. De minister kondigde een onderzoek aan naar incidenten op het Place de la Bastille in Parijs waar een van de leiders van de gele hesjes gewond raakte aan zijn ogen.

Mensen die zich afkeren van de gele hesjes willen zondag de straat opgaan in Parijs. aldus Franse media. Zij noemen zichzelf "rode doeken".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,901
Diesel1,531

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen