Clicky

 
Transport Online - Gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen 'douanier die zichzelf aanbood aan criminelen’

Gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen 'douanier die zichzelf aanbood aan criminelen’

Gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen 'douanier die zichzelf aanbood aan criminelen’
24-01-2019 17:17 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROTTERDAM - "Er zijn criminelen die het proberen om invloed te kopen in de havens van Rotterdam, zodat ze makkelijker containers met drugs door kunnen voeren. Ze zoeken uit welke werknemers kwetsbaar zijn, schulden hebben en benaderen hen. Eén keer meedoen en je komt niet meer van hen af." 

Zo begonnen de officieren van justitie hun  betoog tegen een douanebeambte, die vandaag op zitting stond  voor corruptie in de havens:  ‘Er was ook iemand die zichzelf aan criminelen aanbood. Die vertelde dat hij interessante informatie te koop had. Die ervoor kon zorgen dat containers niet werden gecontroleerd. Dat kon hij, omdat hij bij de afdeling pre-arrival van de Douane werkte, waar wordt besloten welke containers wel en niet door de scan gaan.’ Dit gaat over de man die vandaag op zitting stond.

Het OM eiste in de rechtbank een gevangenisstraf van 12 jaar tegen hem.

Uit onderzoek door de FIOD en de Rijksrecherche blijkt dat de voormalig douanier zich sinds 2011 bezig hield met voorbereidingshandelingen voor de invoer van verdovende middelen. Hij zou ‘een paar klappers hebben willen maken om daarna binnen te zijn en te genieten op Curaçao’. Hij zou zich als ambtenaar hebben laten omkopen en de verkregen gelden hebben witgewassen. Criminelen vroegen hem om containers waarin drugs verstopt zat op ‘groen’ te zetten, zodat die niet gecontroleerd werden.

De verdachte was sinds 2001 in dienst van de douane. Vanaf begin 2009 werkte hij op de afdeling pre-arrival. Als ambtenaar heeft hij zijn geheimhouding geschonden. Hij zou in ieder geval 2500 euro als aanmoedigingspremie, en 670.000 euro hebben ontvangen van zijn omkopers. Wat hij verder in de jaren 2011 tot en met 2015 aan crimineel geld heeft verdiend is nu niet bekend, zeiden de officieren op zitting: “ Wellicht staat dat geld in een trust op de Bahama’s of is het elders onder gebracht door een criminele financiële facilitator. Of het is eenvoudigweg verstopt op een onbekende plek”.

Ernst van de feiten

De verdachte dacht slim te zijn door in zee te gaan met de drugshandelaren. Hij spreekt over een aantal zendingen, en dat hij daarna wilde stoppen. Maar zo mocht het niet zijn. Wanneer er één stap over de drempel wordt gezet laten criminelen je niet zo makkelijk meer gaan. Zelfs als de FIOD en Rijksrecherche niet hadden ingegrepen, was het maar de vraag geweest of de criminelen de verdachte hadden laten stoppen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de verdachte onder druk werd gezet om containers door te laten. Hij en zijn gezin werden bedreigd. In zijn straat werd een buurman ontvoerd die net als de verdachte in een zwarte auto reed. Mogelijk ging het om een persoonsverwisseling.

“Onderzoek Stekelbaars gaat niet zo zeer over de invoer van verdovende middelen maar vooral over corruptie en ondermijnende criminaliteit,” zeiden de officieren van justitie op zitting: “Het gaat over de plichten van een douaneambtenaar en de schending van geheimhouding. Over het aanbieden van gunsten en beloften en het verrichten van handelingen in strijd met je plicht. Over het daarmee in gevaar brengen van je kinderen en je collega’s, de reputatie van de Douane en de veiligheid in de haven. Allemaal voor het geld.” 

De verdachte heeft volgens het OM de drugsoorlog gefaciliteerd door daar vanuit zijn functie volop gelegenheid voor te geven: “De verdachte heeft het vertrouwen dat de maatschappij in overheidsdiensten dient te hebben zeer ernstig beschaamd.” Bij het bepalen van de strafmaat heeft het OM rekening gehouden met de ernst van de feiten, de persoon van de verdachte, zijn proceshouding en vooral ook met de schade die deze feiten aan de maatschappij hebben toegebracht. “Niet alleen financieel maar ook maatschappelijk gezien heeft verdachte het vertrouwen van burgers in de overheid zeer ernstig beschaamd. De verdachte heeft anderen in gevaar gebracht, niet alleen bij zijn werkgever de douane maar ook in de gehele haven en zijn woonomgeving.”

Dit alles rekent het OM de verdachte zwaar aan. Daarom ziet het OM de gevangenisstraf van 12 jaar als passend. Daarnaast eist de officier een verbeurdverklaring van 670.000 euro. Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd omdat misdaad niet mag lonen.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden