Transport Online - Kremlin waarschuwt VS om inmenging Venezuela

Kremlin waarschuwt VS om inmenging Venezuela

Kremlin waarschuwt VS om inmenging Venezuela
24-01-2019 17:16 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU/MEXICO-STAD - Rusland heeft gewaarschuwd dat de bemoeienissen van de VS met Venezuela onaanvaardbaar zijn en dat suggesties in Washington over militair ingrijpen gevaarlijk zijn. Het Kremlin liet volgens Russische media ook weten op korte termijn geen plannen te hebben voor speciale steun aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Dat is de wettige president van het land, beklemtoonde het Kremlin.

Woensdag riep de voorzitter van het door het Venezolaanse regime van president Nicolás Maduro op een zijspoor gezette parlement, Juan Guaidó Márquez, zich tot interim-president uit. Hij kreeg steun van een heleboel Latijns-Amerikaanse landen, inclusief de buurlanden Colombia en Brazilië. Ook de VS en Canada hebben laten weten hem als wettige president te erkennen.

Het enige prominente Amerikaanse land dat Maduro niet heeft laten vallen is Mexico, waar de regering aandringt op onderhandelingen over de conflicten in Venezuela. Mexico wordt sinds 1 december geregeerd door de linkse president Andrés Manuel López Obrador. Mexico was voor zijn aantreden tegenstander van het autoritaire regime in Caracas, maar López Obrador wil een neutralere opstelling. De links-radicale leiders van Bolivia en Cuba staan zoals verwacht pal achter 'hun collega' Maduro. China dringt op terughoudendheid aan.

De Europese Unie heeft vooralsnog beklemtoond dat er steun moet komen voor het aan de kant geschoven democratisch gekozen parlement van Guaidó. De EU staat achter de democratische krachten in Venezuela. De linkse populist Maduro schoof het parlement met hulp van zijn hooggerechtshof in 2017 aan de kant. Hij verving het door een alternatief parlement gevuld met aanhangers, de Grondwetgevende Vergadering.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions