Verhoging bestuurderskaarten wordt door minister niet teruggedraaid

Verhoging bestuurderskaarten wordt door minister niet teruggedraaid
24-01-2019 11:31 | Politiek | auteur Redactie

DEN HAAG - Een aantal regeringspartijen hebben eind december 2018 Kamervragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van een nieuwsartikel op Transport Online betreffende de verhoging van de prijs voor de bestuurderskaarten door Kiwa.

Het tarief van de bestuurderskaart is door Kiwa met vijf procent verhoogd. De 'gewone' tachograafkaart kost 95 euro en de nieuwe generatie kaarten, voor de slimme tachograaf, zal 100 euro kosten. Hier zal volgens de minister, Cora van Nieuwenhuizen, ook niets aan veranderen: "Het tarief voor de huidige generatie tachograafkaarten is niet verhoogd en blijft op een bedrag van 95 euro per kaart. Voertuigen die vanaf 15 juni 2019 worden geregistreerd moeten voorzien zijn van de tweede generatie digitale tachograaf, de ‘smart’ tachograaf. Daarbij behoren andere, zogenaamde tweede generatie tachograafkaarten. De invoering van deze tachograaf en de aanvullende eisen die, vanuit nieuwe Europese regelgeving, worden gesteld aan het uitgifteproces en de extra functionaliteiten die aan de tachograafkaart worden toegevoegd leiden tot hogere kosten. Daarom is dit tarief bepaald op een hoger bedrag van 100 euro."

Op de vraag door de partijen waarom de kaarten in andere Europese landen zoveel goedkoper zijn antwoord de minister: "Er is een onderscheid in verschillende typen tachograafkaarten, namelijk de bestuurderskaarten, bedrijfskaarten, werkplaatskaarten en controlekaarten. Nederland hanteert hierbij één uniform tarief. In het buitenland verschillen deze tarieven van kaart tot kaart en soms zelfs tussen provincies of deelstaten. Op dit moment wordt door een extern bureau een internationale benchmark naar de tarieven in de transportsector uitgevoerd, waarin de tarieven voor de bestuurderskaart en de bedrijfskaart in Nederland worden vergeleken met die in België, Duitsland (Noordrijn-Westfalen), Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ik wacht de resultaten van het benchmarkonderzoek eerst af."

Op de vraag of de minister bereid is de verhoging op te schorten antwoordt de minister: "Nee, de tarieven voor de tachograafkaarten blijven op de vastgestelde prijs. Met de invoering van het nieuwe stelsel voor de door de Inspectie Leefomgeving en Transport- en  Kiwa gehanteerde tarieven voor verkeer en vervoer wordt invulling gegeven aan de uitvoering van de motie Bisschop c.s."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,765
Diesel1,465

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden