Genderneutraal paspoort toch niet makkelijker

Genderneutraal paspoort toch niet makkelijker
21-01-2019 19:25 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het wordt toch niet eenvoudiger om een paspoort te krijgen dat in het midden laat of je man of vrouw bent. Wie liever een X op het paspoort ziet dan een M of V, moet daarvoor ook in de toekomst naar de rechter.

Het kabinet verklaarde bij zijn aantreden "onnodige'' geslachtsregistratie te willen beperken, omdat sommige mensen zich nu eenmaal niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen. Maar staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) ziet er bij nader inzien van af de wet zo aan te passen dat de geslachtsaanduiding gemakkelijker geschrapt zou kunnen worden. Knops volgt het advies van een commissie van het ministerie van Justitie, "de ontwikkelingen op dit terrein, ook internationaal, af te wachten''.

In oktober werd voor het eerst een Nederlands paspoort met een X uitgegeven. De Bredase Leonne Zeegers had de primeur. Ze kreeg de rechter zover dat die het geslacht van haar geboorteakte schrapte. Dat was vereist om van de burgerlijke stand een genderneutraal paspoort te krijgen. Bij die gelegenheid kondigde Knops nog, met een verwijzing naar de tijdgeest, aan dat hij mensen in hetzelfde schuitje een gang naar de rechter wilde besparen.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,457

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden