Transport Online - Draaiboeken schaatsmarathons uit de kast

Draaiboeken schaatsmarathons uit de kast

Draaiboeken schaatsmarathons uit de kast
19-01-2019 09:46 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Met de eerste berichten over de aankomende vorst, kunnen ook de draaiboeken voor de eerste marathons op natuurijs uit de kast. Weeronline verwacht dat met meerdere nachten van -5 graden de ijsbanen in de loop van volgende week open kunnen.

"Alles is klaar'', benadrukt Carl Mureau, woordvoerder van de KNSB. "De draaiboeken zijn er, al wachten de organisaties van de marathons eerst nog af. Zodra ze echte vorst zien, komen ze in actie. Maar één ding is zeker: ze zijn er klaar voor.''

Een marathon kan plaatsvinden zodra het ijs een dikte van 3 centimeter heeft bereikt. De banen waar steevast de eerste wedstrijden op plaatsvinden, kennen allemaal een harde ondergrond. Asfalt, bijvoorbeeld. Daar wordt een laagje water op gespoten. Zodra KNSB-competitieleider en oud-marathonschaatser Willem Hut langs is geweest om te bevestigen dat het ijs geschikt is, kan de wedstrijd plaatsvinden.

Primeur

De organisatoren proberen elkaar traditioneel de loef af te steken. Vorig jaar had Haaksbergen de primeur. De Twentse gemeente is ook dit jaar kanshebber, evenals het Drentse Veenoord, het Groningse Noordlaren en Arnhem. Met het Drentse Nieuw-Buinen dient zich bovendien een nieuwe kanshebber aan.

"Dit jaar hebben we er vijf'', bevestigt Mureau. "Het is dan ook ons streven om meteen een vierdaagse te houden.'' Daarvoor zijn - de naam zegt het - vier banen nodig. Met vijf gegadigden is de kans op een vierdaagse logischerwijs groter. De laatste vierdaagse werd in de winter van 2010 op 2011 gehouden.

Optimale conditie

Het organiseren van een marathon op natuurijs is geen sinecure. "Er moet een flinke club vrijwilligers klaarstaan die in staat is in heel korte tijd het evenement te organiseren'', benadrukt Mureau. "Daar komt best veel bij kijken. De baan moet in optimale conditie zijn, maar ook logistiek valt er van alles te regelen. Denk aan verkeersbegeleiders en een omkleedaccommodatie.''

Mocht de vierdaagse er komen, dan is het overigens nog de vraag wat de marathonschaatsers doen. Volgende week vindt op de Oostenrijkse Weissensee de 'alternatieve Elfstedentocht' plaats. Wat als juist dan de eerste marathon op natuurijs van start kan gaan? Mureau moet het antwoord schuldig blijven. "Dat is een gewetensvraag. Het is aan de schaatsers zelf."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen